Automatizarea la depozitul Lantmännen Unibake: pâinea noastră cea de toate zilele
Automatizarea operațiunilor sale permite companiei să expedieze aproape 100 de paleți/oră clienților săi din Polonia
În spatele fiecărei baghete se află o rețea logistică complexă care trebuie să funcționeze cu cea mai mare eficiență pentru a atinge calitatea așteptată de clienți. Conștient de acest lucru, Lantmännen Unibake, unul dintre cele mai importante grupuri de panificație din Europa, s-a bazat pe tehnologie pentru a-și eficientiza lanțul de aprovizionare și pentru a asigura trasabilitatea mărfurilor. Compania a construit un nou centru logistic în Nowa Sól, Polonia, capabil să expedieze aproape 100 de paleți pe oră. Conectată la producție, unitatea dispune de două sisteme automate de depozitare care asigură o capacitate totală de 15.920 de paleți care conțin produse refrigerate și congelate.
Tradiție și inovație
Fondat în 1880 și cu sediul în Copenhaga, Danemarca, Lantmännen Unibake este unul dintre principalii furnizori de aluat proaspăt și congelat pentru producția de produse de patiserie și patiserie din Europa.
Compania furnizează pâine pentru clienții săi din sute de restaurante, supermarketuri, unități de fast-food, stații de service și companii de catering. În ultimii ani, Lantmännen Unibake s-a extins la nivel global, deschizând fabrici de producție în Belgia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Polonia, Germania, Rusia, Finlanda, Marea Britanie și SUA.
În prezent, compania are o cifră de afaceri anuală de 1,1 miliarde de EUR și are peste 6.000 de angajați. Are 36 de fabrici de producție în 20 de țări și puncte de vânzare în 60 de țări din întreaga lume.
Tehnologie și trasabilitate
De la sosirea sa în Polonia în anii 1990, Lantmännen Unibake și-a mărit constant rata de producție. În ultimii ani, a comercializat cu succes cifra impresionantă de 30.000 de tone de pâine congelată către sute de clienți din acea țară.
Pentru a face față acestei cereri în creștere și a-și consolida creșterea, firma a deschis o nouă fabrică de producție de 24.000 m² în orașul Nowa Sól, una dintre cele mai industrializate zone din vestul Poloniei. Aceasta este cea de-a treia fabrică de producție a Lantmännen Unibake din această țară (după primele două din Poznań și Nieporęt) și a doua ca mărime din Europa.
„La centrul nostru logistic din Nieporęt, folosim sisteme de depozitare neautomate, cum ar fi rafturi pentru paleți, drive-in și mobile”, spune Jerzy Sobieszczuk, manager lanț de aprovizionare la Lantmännen Unibake din Polonia și Ungaria. Totuși, „gestionam un flux de aproximativ 10 până la 12 paleți pe oră, ceea ce nu era suficient pentru perspectivele noastre de creștere. Trebuia să căutăm sisteme de depozitare mai eficiente, deoarece am vrut să creștem numărul de intrări și ieșiri”, adaugă el.
Compania a înțeles că automatizarea a fost singura modalitate posibilă de a rămâne competitivă. Prin urmare, a echipat instalația de la fabrica sa de producție din Nowa Sól cu două sisteme automatizate: unul pentru gestionarea produselor refrigerate și o structură autoportantă pentru produse congelate (-28ºC). Conectat la producție, depozitul este dotat cu cea mai recentă tehnologie pentru a asigura fluxuri bune, controlate și precise. Macarale stivuire paleti (AS/RS), benzi transportoare și ascensoare sunt însărcinate cu mutarea produselor în diferitele puncte de-a lungul instalației, funcționând 24 de ore pe zi fără întrerupere.
Trasabilitatea este imperativă atunci când se gestionează produse alimentare precum cele ale Lantmännen Unibake. Pentru a garanta calitatea optimă a produsului, este necesară monitorizarea mărfurilor în toate etapele, atât ale producției, cât și ale lanțului de aprovizionare.
Sosirea mărfurilor
Centrul logistic este chiar lângă liniile de producție și cele două clădiri sunt legate printr-un circuit cu conveioare.
Conveioarele transportă produsele paletizate în zona de depozitare. Ajunși acolo, trec printr-un punct de control, unde se verifică caracteristicile și respectarea mai multor parametri stabiliți și solicitați (în principal greutatea și dimensiunea). Ulterior, sistemul de management al depozitului (WMS) stabilește dacă mărfurile trebuie depozitate în secția frigorifică sau congelată, atribuindu-le o locație.
Cu cuvintele lui Jerzy Sobieszczuk, „capacitatea productivă a unei singure linii de producție la noua fabrică din Nowa Sól este mai mare decât cea a întregii unități de producție din Nieporęt”.
De asemenea, a fost creat un punct de intrare pentru produsele care sosesc din alte centre de producție Lantmännen Unibake. Este situat lângă docurile de încărcare și — la fel ca zona de intrare în producție — are două mese hidraulice și un punct de control prin care trec produsele înainte de a fi plasate pe rafturi.
O instalație, două sisteme automate
Zona de depozitare a produselor congelate (-28ºC) este un depozit autoportant ocupând o suprafață de 2.625 m². Cu acest tip de structură, rafturile nu doar suportă sarcinile unitare, ci și restul clădirii, deoarece acoperișul și pereții laterali sunt atașați de rafturi. Acest sistem de construcție optimizează atât suprafața disponibilă, cât și înălțimea, pentru a atinge capacitatea maximă de depozitare.
Această zonă are cinci culoare cu rafturi cu adâncime dublă pe ambele părți care pot ține 15.120 de paleți (în principal cu pâine congelată). În cele din urmă, Lantmännen Unibake a ales această opțiune deoarece rafturile de 40 de metri înălțime cu dublă adâncime reduc costurile legate de consumul de energie. Cu cât mărfurile ocupă mai mult spațiu, cu atât este mai mic volumul care trebuie răcit.
Pe fiecare culoar, o macara-stivuitor se deplasează cu o viteză de 220 de metri pe minut. Aceste utilaje sunt echipate cu furci telescopice pentru a putea ajunge la paleți în cele mai adânci locații.
Chiar în fața acestor culoare și în interiorul locației se află un culoar de depozitare automat, mai redus (18,5 m), care funcționează la o temperatură de răcire între 4 și 15ºC. Este alcătuit dintr-un singur culoar cu rafturi cu dublă adâncime și capacitate de 800 de paleți (produse proaspete).
Am ales Mecalux după ce am analizat și cântărit diverse opțiuni. De la început, Mecalux ne-a spus că vor fi necesare câteva luni de teste pentru a porni instalația cu succes. În cazul nostru, însă, procesul a fost efectuat relativ rapid. Am început testarea la începutul lunii mai 2019, iar testele finale au fost efectuate la sfârșitul lunii august. În prezent, suntem încântați de operațiunile din depozit. Funcționează fără probleme și ne putem baza pe ele pentru a-și îndeplini scopurile propuse.
Organizarea expedierii
În partea din față a ambelor sisteme automate se află un circuit cu conveior distribuit pe două etaje, unde se efectuează operațiuni diferite. Punctele de intrare și ieșire către/din zona de depozitare frigorifică au fost amenajate la nivelul inferior, la fel și punctul de ieșire al fluxurilor din depozitul congelator către zona de expediere. Între timp, intrarea mărfurilor din producție în camera frigorifică are loc la nivelul superior.
„Uzina din Nowa Sól are o zonă extinsă de expediere în care încărcăm între 12 și 18 camioane, aproximativ echivalentul a 600 de paleți, în fiecare schimb de lucru (8 ore). Ne propunem să creștem această cifră în viitor”, afirmă Jerzy Sobieszczuk. Această zonă cuprinde trei grupuri de trei canale de preîncărcare, fiecare dintre acestea putând stoca unsprezece paleți. Fiecare grup de canale deține un total de 33 de paleți, capacitatea maximă a unui camion.
Un depozit cu prezent și viitor
Lantmännen Unibake și-a automatizat sistemele logistice cu scopul de a eficientiza și optimiza depozitarea mărfurilor, procesele de pregătire și expediere la fabrica sa din Nowa Sól. De asemenea, tehnologia l-a ajutat să obțină trasabilitatea totală a mărfurilor sale.
Automatizarea a oferit companiei numeroase avantaje, inclusiv costuri de operare reduse, management rapid al bunurilor, control al produselor și igiena îmbunătățită în instalație, printre altele. În cele din urmă, productivitatea firmei a crescut considerabil.
În plus, instalația este pregătită pentru creșterea viitoare a afacerii. Potrivit lui Jerzy Sobieszczuk, manager lanț de aprovizionare la Lantmännen Unibake din Polonia și Ungaria, „depozitul automatizat cu rafturi a fost proiectat într-un mod modular; adică putem extinde instalația pe măsură ce ritmul nostru de producție se accelerează, adăugând mai multe coridoare celor cinci pe care le avem acum”.
Avantaje pentru Lantmännen Unibake
- Trasabilitate totală: automatizarea permite un control extrem de strict al mărfurilor de-a lungul întregului lanț de aprovizionare al Lantmännen Unibake.
- Activitate neîntreruptă: instalația funcționează 24 de ore pe zi, garantând intrări de paleți din uzina de producție și alte depozite, precum și distribuția a aproximativ 100 de paleți/oră de la clienții companiei din Europa.
- Conectare automată cu producția: centrul logistic este legat direct de liniile de producție printr-un circuit de transport, reducând considerabil costurile logistice.
- Două temperaturi: Lantmännen Unibake are o zonă de depozitare pentru produse congelate și o alta pentru mărfuri păstrate la rece pentru a asigura o calitate optimă a alimentelor.
Zona produse congelate | |
---|---|
Capacitate de stocare: | 15.120 de paleți |
Înălțimea depozitului: | 40 m |
Dimensiuni paleti: | 800/1.000 x 1.200 mm |
Greutatea max. a paletului: | 1.000 kg |
Temperatura: | -28ºC |
Galerie
Lantmännen Unibake's automated clad-rack warehouse in Poland
Întrebați un expert