Ce este cross-docking-ul? Tipuri și modul în care funcționează
Cross-docking se referă la un tip de pregătire a comenzii în care mărfurile sunt distribuite direct utilizatorului fără a trece printr-o perioadă de pre-depozitare. Nu este nicio diferență dacă produsele sunt materii prime, produse finite sau componente destinate fabricilor, magazinelor fizice sau clienților finali. Cross-docking-ul poate fi adaptat la oricare dintre aceste situații.
Respectarea strategiei de cross-docking înseamnă că mărfurile rămân în depozit pentru o perioadă foarte scurtă de timp după primire. În plus, mărfurile nu sunt așezate pe rafturile dumneavoastră și, prin urmare, procesul de colectare este eliminat. Termenul provine din acest proces alternativ, deoarece operațiunea necesită pur și simplu transbordarea.
Să aruncăm o privire mai atentă la ce este bună această activitate logistică și la cele mai frecvent utilizate tipuri de cross-docking.
Cum funcționează operațiunile de cross-docking?
Într-un lanț de aprovizionare tradițional, depozitul reprezintă o legătură cheie care leagă furnizorii (oferta) cu consumatorii (cererea). Acest flux este discontinuu, întrucât cererea și oferta nu sunt sincronizate, iar depozitul îndeplinește rolul de hub central. Mărfurile sunt depozitate acolo până când cererea dă undă verde.
Cu toate acestea, evoluția sistemelor informatice și a software-ului aplicat logisticii a condus către lanțuri de aprovizionare din ce în ce mai agile și integrate. În acest context, cross-docking-ul își găsește popularitatea deoarece coordonarea perfectă a tuturor celor implicați este o condiție prealabilă pentru ca acesta să funcționeze cu succes: furnizori, depozitari, transportatori și utilizatori finali.
Chiar și în interiorul depozitului în sine, un puternic sistem de management al depozitului este necesar ca instrument indispensabil pentru a răspunde eficient cerințelor de cross-docking.
Fazele de cross-docking
În general, putem concluziona că principalele faze ale unei operațiuni de cross-docking sunt:
- Programarea distribuției de către furnizori.
- Recepția mărfurilor în depozit.
- Înregistrarea și inspecția încărcăturii primite ca parte a procesului de control al calității.
- Reambalarea, confirmarea/consolidarea comenzilor (dacă este necesar) si expedierea mărfii.
Tipuri de cross-docking
Activitățile de cross-docking pot fi efectuate cu sarcini unitare diferite (paleți, cutii, truse etc.). Există diferite moduri de organizare a diferitelor tipuri de cross-docking, dar ținând cont de pașii necesari pentru a face acest lucru, am evidenția în special:
1. Cross-docking cu predistribuție
Predistribuția reprezintă cel mai elementar model de cross-docking. În acest mod, încărcăturile unitare sunt deja pregătite și organizate de furnizor ținând cont de cererea finală. Prin urmare, operațiunea de cross-docking se „reduce” la primirea mărfurilor și expedierea acestora fără implicarea suplimentară a lucrătorilor din depozit.
2. Cross-docking consolidat
Într-o schemă de cross-docking consolidată, mărfurile trebuie manipulate pentru a le adapta la cerințele clientului final. Apoi, încărcăturile unitare primite sunt mutate într-o zonă de cross-docking sau de condiționare unde sunt examinate si ajustate la comenzile solicitate.
Acest lucru poate implica aranjarea paleților de la încărcături unitare mai mici sau invers: împărțirea mărfurilor în pachete individuale sau truse de produse.
3. Cross-docking hibrid
Acesta este un tip mai complex de cross-docking care implică pregătirea comenzilor în zona de condiționare prin preluarea unei părți a mărfurilor din încărcăturile de camioane primite și a unora din stocul deja depozitat în unitate. În aceste cazuri, bunurile primite pot fi mutate într-o zonă de depozitare temporară în loc să se aplice direct cross-docking-ul.
Este un tip mai flexibil de cross-docking, care permite rezolvarea unei mai mari varietăți de situații, dar necesită și coordonarea eficientă a tuturor sarcinilor legate de această operațiune.
Cross-docking-ul nu este un concept nou, dar multe companii îl folosesc pentru a satisface nevoile lanțului lor de aprovizionare pe orice canal. În orice caz, înainte de a-l adăuga la strategiile dvs. de colectare a comenzilor, este important să cunoașteți avantajele și dezavantajele cross-docking-ului și situațiile în care s-a dovedit a fi o tactică pentru afaceri de succes. Abia atunci veți putea evalua caracterul adecvat al acestei practici în compania dvs.