SKU numbers serve to identify products in the warehouse

Ce este un SKU? Semnificația și utilizarea în depozit

13 Ian 2023

Codurile SKU sau unitățile de depozitare sunt unul dintre elementele fundamentale pentru ținerea evidenței și gestionarea stocului într-un depozit. Un SKU este un număr de referință unic al unui produs, așa cum este înregistrat în sistemul unei companii.

Ce caracteristici definesc codurile SKU?

Aici, descifrăm sensul SKU sau unitate de depozitare când vine vorba de gestionarea stocurilor:

  • Identifică cea mai mică unitate de vânzare. De exemplu, într-o companie de încălțăminte, unul dintre codurile SKU ale acesteia ar putea fi o pereche de pantofi sport albi mărimea 41 de un anumit model (și nu fiecare pantof individual, deoarece nu sunt vânduți separat).
  • Un SKU este un cod unic care este de obicei compus din litere și cifre. În mod normal, din aceste date se poate deduce la ce produs se referă. Totuși, cele generate automat de sistemele computerizate nu sunt la fel de ușor de ghicit. Ca și în exemplul anterior, un SKU foarte simplu pentru o pereche de adidași albi mărimea 41 model XYZ ar putea fi DEPOR-XYZ-BLN-41.
  • Codurile SKU sunt generate de ERP-ul companiei, în timp ce WMS-ul se conectează la ERP și gestionează codurile SKU în toate operațiunile din depozit.
  • Parametrii pe baza cărora este creat un SKU sunt determinați din atributele produsului depozitat și fiecare combinație are ca rezultat un cod SKU diferit. Adidașii albi de mărimea 41 vor avea un anumit SKU, dar celor de mărimea 39 li se va atribui o unitate de stocare diferită.
  • Funcția unui SKU este de a înregistra caracteristicile fiecărui produs depozitat într-un anumit loc. Deoarece acest cod reprezintă cea mai mică unitate de depozitare în detaliu, Unitatea de depozitare a stocurilor permite o precizie mai mare în stocul disponibil al depozitului și o mai bună trasabilitate a referințelor de produse în diferite etape ale lanțului de aprovizionare.
  • Dacă există mai multe unități ale aceluiași SKU, acestea vor împărtăși numărul SKU, deoarece sunt identice.
  • SKU-urile se pot referi și la servicii. Dar, în acest exemplu, ne concentrăm pe valoarea lor pentru gestionarea stocurilor din depozit.
La definirea unui SKU trebuie luate în considerare caracteristicile inventarului companiei.
La definirea unui SKU trebuie luate în considerare caracteristicile inventarului companiei.

Care este diferența dintre codurile SKU, EAN și UPC?

Codurile SKU dintr-un depozit sunt cheile principale care deblochează ușile pentru un control precis al stocurilor. Dar în practică, urmărirea produsului se face prin scanarea codurilor de bare care înregistrează fiecare mișcare a stocurilor în software. Acesta este motivul pentru care codurile SKU sunt adesea confundate cu codurile EAN (Numărul articolului european) sau UPC (Codul universal de produs) sau sunt numite generic „coduri de bare”.

Deci, ce sunt SKU-urile în comparație cu alte formate? Pentru a clarifica orice îndoială, următorul tabel prezintă diferențele principale dintre ele:

SKUCoduri de bare (UPC, EAN)
Este alfanumeric.Este o serie de numere.
Lungimea sa este variabilă, deși trebuie să fie întotdeauna scurtă (între 8 și 12 caractere).12 cifre, care merg cu un cod de bare scanabil.
Fiecare companie își poate seta propriii parametri în funcție de produsele pe care le manipulează.Standardele internaționale reglementează modul în care codurile de bare trebuie configurate. Ele sunt administrate de la organizația globală numită GS1.
Lungimea sa este variabilă, deși trebuie să fie întotdeauna scurtă (între 8 și 12 caractere).12 cifre, care merg cu un cod de bare scanabil.
Un SKU conține informații despre produs pentru gestionarea inventarului unei companii: culori, dimensiuni, locații în depozit...Acesta cuprinde informații utile pentru a identifica producătorii, companiile comerciale, originea producției...
Aceste date sunt pentru uz intern. Poate fi diferit în fiecare companie care comercializează un produs.Acesta este pentru uz extern. Este codul universal care vine marcat pe produs. Acesta rămâne neschimbat de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Creșterea excesivă a SKU: atât prieten, cât și dușman

Multe depozite se confruntă cu provocarea reprezentată de creșterea disproporționată a SKU-urilor, un fenomen cunoscut sub numele de proliferare SKU. La baza acestei tendințe se află faptul că clienții solicită o gamă largă de produse și necesită acces imediat la acestea. Deci, este ușor ca numărul de SKU-uri stocate să crească vertiginos, crescând nivelurile minime de stoc asumate.

Gestionarea acestei complexități este esențială și, prin urmare, strategiile de gestionare a stocurilor au nevoie de instrumente de ultimă oră care știu să rezolve toate aceste situații diferite. În cele din urmă, scopul este să optimizați inventarul disponibil și locațiile lor în depozit. Ca atare, este din ce în ce mai greu de realizat acest lucru fără un puternic sistem de management al depozitului care centralizează informațiile și le utilizează pentru a îmbunătăți performanța globală a instalației depozitului.