Optimal stock is the essential level of goods required to ensure maximum warehouse efficiency

Nivelul optim de stoc: cum se calculează

14 Ian 2023

Menținerea unui nivel optim de stoc în depozit este esențială pentru a avea sisteme logistice eficiente și pentru a evita costurile suplimentare de depozitare. Dar care este numărul exact de SKU-uri de care aveți nevoie pentru a satisface eficient cererea de produse fără a suferi epuizări de stoc?

În această postare, aruncăm o privire în profunzime către niveluri optime de stoc în logistică precum și diferențele dintre acest concept și nivelurile minime și de siguranță ale stocurilor. În plus, defalcăm formula pentru a ne asigura că inventarul dumneavoastră este în conformitate cu cererea, unitatea și creșterea constantă a companiei dumneavoastră.

Stoc optim: ce este și cum îl puneți în practică?

În logistică, stocul optim desemnează cantitatea exactă de inventar de stoc de care o companie are nevoie pentru a satisface cererea de rutină fără apariția unei epuizări a stocurilor. Cu alte cuvinte, presupune obținerea profitabilității maxime și reducerea la minimum a costurilor de depozitare.

Acest concept nu trebuie confundat cu stocul mediu (sau inventar de stoc mediu), care este numărul mediu de SKU-uri din depozit. Acest număr oscilează între nivelul maxim al stocului — care se referă la totalul de articole care pot fi depozitate în unitate ținând cont de suprafața pătrată și sistemele de depozitare folosite — și nivelul de aprovizionare sau nivelul minim de stoc, care definește limita la care compania trebuie să-și procure mai mult produs.

Ignorarea nivelului optim de stoc ar putea duce la consecințe grave pentru depozit

Cum să determinați nivelurile optime de stoc

Ce factori ar trebui să ia în considerare managerul de logistică pentru a determina nivelul optim de stoc? Deși acest lucru depinde de strategia particulară a fiecărei firme, acestea sunt cele patru elemente principale de care trebuie să țineți cont:

  • Cererea clientului. Managerul de logistică, împreună cu departamentul de contabilitate și management, ar trebui să analizeze tendințele cererii de-a lungul anilor, prognoza cererii pentru fiecare SKU, cererea sezonieră pentru fiecare produs, etc.
  • Rotația stocurilor. Managerul trebuie să cunoască cifra de afaceri pentru fiecare SKU pentru a gestiona corect distribuirea mărfurilor. O analiză ABC este o metodă comună de organizare a SKU-urilor în funcție de cererea acestora.  
  • Tip produs. Caracteristicile fiecărui produs, precum și sectorul de activitate al companiei, vor fi fundamentale atunci când vine vorba de evaluarea nivelurilor optime de stoc pe baza sistemelor de depozitare instalate. De exemplu, logistica alimentară, care presupune depozitarea la rece pentru ca mărfurile să nu expire, diferă foarte mult de depozitarea cablurilor și țevilor, ale căror produse necesită sisteme de depozitare specifice care se adaptează caracteristicilor lor.
  • Nivelurile de stoc maxim, minim și de siguranță. Cu aceste trei valori numerice, puteți calcula nivelul optim de stoc pentru fiecare SKU. Astfel, spațiul, metodologia, sistemele de depozitare și echipamentele de manipulare vor determina nivelul maxim al stocului, în timp ce cererea și capacitatea de gestionare a fiecărei comenzi vor stabili nivelul minim. La rândul său, natura afacerii va desemna stocul de siguranță necesar în fiecare unitate. 
  • Termen de livrare. Managerul de depozit trebuie, de asemenea, să cunoască termenul de livrare pentru fiecare furnizor. Adică timpul scurs din momentul în care se generează o comandă de intrare stoc în depozit până când furnizorul livrează produsul.

Într-un context logistic în care eficiența și reducerea costurilor de depozitare sunt din ce în ce mai importante, ignorarea nivelurilor optime de stoc ar putea avea repercusiuni majore pentru companie. Acestea ar putea include procese de depozitare ineficiente, stocuri excesive costisitoare și, mai ales, deteriorarea stocurilor din depozit, în special dacă acestea includ mărfuri perisabile.   

Tipuri de stoc: optim, minim și sigur

Este imposibil să înțelegeți stocul optim fără a trece mai întâi prin alte concepte, cum ar fi stocul de lucru, stocul de siguranță și nivelul de aprovizionare. Să examinăm diferitele tipuri de stoc conform strategiei de logistică:

  • Stoc disponibil: acesta se referă la cantitatea de stoc din depozit care este gata să fie inclusă în orice comandă. Toate procesele logistice sunt efectuate pe baza stocului disponibil, cunoscut și sub denumirea de stoc de lucru. 
  • Stoc minim: acesta este cantitatea minimă din fiecare produs pe care trebuie să o aibă depozitul pentru a răspunde cererii. 
  • Stoc de siguranță: fiecare unitate ar trebui să aibă un stoc de siguranță (uneori numit stoc tampon) pentru a preveni epuizarea stocurilor în cazul unei creșteri neașteptate a cererii. 
  • Punct de comandă: valoare numerică stabilită în strategia logistică care determină când trebuie plasată o comandă la un furnizor. Se situează între nivelul minim și optim al stocurilor. 
  • Stoc maxim: acesta se referă la cantitatea de stoc care nu trebuie depășită pentru ca operațiunile din depozit să funcționeze fără probleme. Este legat de capacitatea de depozitare a unității și de forța de muncă a companiei. 

Acum că avem clar aceste concepte, putem calcula nivelul optim de stoc. După cum am menționat mai devreme, acesta se referă la cantitatea de stoc de menținut pentru a se asigura că societatea obține profitabilitate maximă și poate răspunde atât cererii existente, cât și oricăror fluctuații care pot apărea.

Formula optimă a nivelului de stoc

Odată ce managerul de logistică a ținut cont de considerentele expuse la punctul de mai sus, el/ea ar trebui să folosească calculul nivelului optim de stoc pentru a ști exact cât de mult din fiecare articol trebuie depozitat în depozit. Pentru a obține această dată, luăm cantitatea optimă de comandă și adăugăm la aceasta stocul minim și stocul de siguranță care ar trebui să fie la îndemână în unitate. Iată cum obținem aceste variabile:

Cantitatea optimă de comandă este legată de modelul Wilson, care utilizează cantitatea și frecvența cu care sunt plasate comenzile către furnizori pentru a realiza un management optim al stocurilor și al achizițiilor de materii prime. Formula de mai jos este utilizată pentru a calcula această valoare numerică: 

Formula nivelului optim al stocului se bazează pe modelul Wilson

Unde Q este cantitatea optimă de comandă, D este cererea anuală de materie primă, K este costul fiecărei comenzi și G este costul depozitării unui produs pentru o anumită perioadă de timp. Drept urmare, datorită modelului Wilson, managerul de depozit va ști când trebuie plasată o comandă.

Pe lângă cantitatea optimă de comandă, trebuie să obținem stocurile minime și de siguranță ale unității. Această formulă determină nivelul minim de stoc al unui depozit:  

Formula nivelului minim de stoc

La acest calcul trebuie să adăugăm calculul stocului de siguranță, care este determinat folosind următoarele variabile:

  • Termenul de livrare al furnizorului în circumstanțe normale (SLT).
  • Termen maxim de livrare în cazul unui incident (MPLT). 
  • Cererea medie de produs (APD).
Formula stocului de siguranță

În cele din urmă, formula optimă a nivelului de stoc poate fi elaborată după cum urmează: 

Nivel optim de stoc =cantitate optimă de comandă + nivelul minim de stoc + nivelul stocului de siguranță

Exemplu de calcul al nivelului optim de stoc

Să ilustrăm formulele de mai sus cu un exemplu specific. O companie siderurgică are un depozit de materii prime care își aprovizionează centrul de producție cu șuruburi. Compania are nevoie de 80.000 de șuruburi pe an pentru fabricarea tablei metalice pe care o vinde. 

Fiecare comandă pe care compania o plasează furnizorului de șuruburi costă 100 USD, în timp ce costul depozitării unui șurub este de aproximativ 0,05 USD anual. Deci, care este nivelul optim de stoc de șuruburi pe care compania ar trebui să-l aibă în unitățile sale?

După cum s-a văzut mai sus, primul pas este calcularea cantității optime de comandă. Folosind formula, unde K (costul comenzii) este de 100 USD, D (cererea anuală) este de 80.000 de șuruburi și G (costul unitar al depozitării unui șurub) este de 0,05 USD, obținem un Q de 17.888 de șuruburi.

Q sau cantitatea optimă de comandă = √((2 × 100 × 80.000) / 0,05) = 17.888 șuruburi

Ulterior, pentru a calcula nivelul optim de stoc, trebuie să stabilim cantitatea minimă de stoc care ar trebui să existe în depozit. Pentru a face acest lucru, este necesar să vă dați seama de câte șuruburi are nevoie compania pe unitatea de timp (pe zi). Dacă compania funcționează 250 de zile pe an, va avea nevoie de 320 de unități pe zi. În consecință, dacă termenul de livrare al furnizorului este de doar o săptămână, stocul minim necesar va fi de 2.240 de unități

Stoc minim = (80.000/250) × 7 = 320 × 7 = 2.240 de șuruburi

Pentru a finaliza, vom calcula cantitatea de stoc de siguranță pe care ar trebui să o aibă depozitul. Dacă termenul maxim de livrare al furnizorului în condiții anormale este de 21 de zile, concluzia este că stocul de siguranță ar trebui să fie de 4.480 de unități

Stoc de siguranță = (21 − 7) × 320 = 4.480 de șuruburi

De aceea, calculul optim al stocului este de 24.608 șuruburi: rezultatul adunării cantității optime de comandă (17.888), stocului minim (2.240) și stocului de siguranță (4.480). 

Nivel optim de stoc = 17.888 + 2.240 + 4.480 = 24.608 șuruburi

WMS-urile organizează automat sarcini precum colectarea și aprovizionarea stocurilor

Digitalizarea nivelurilor optime de stoc

Digitalizarea proceselor logistice a făcut posibilă automatizarea mai multor sarcini care înainte duceau la greșeli și făceau ca operatorii să piardă timp prețios. Implementarea unui sistem ERP (planificarea resurselor întreprinderii) este cheia pentru integrarea managementului comenzilor în depozit și cunoașterea cererii pentru fiecare produs și a timpului de livrare al fiecărui furnizor, printre alte date. În final, ajută managerul de logistică să calculeze nivelurile optime de stoc și volumul optim de comenzi pentru fiecare furnizor. 

După ce ați determinat nivelurile optime de stoc pentru fiecare SKU, un sistem de management al depozitelor (WMS) poate prioritiza automat procesele, cum ar fi aprovizionarea la stațiile de colectare, recepția comenzilor de intrare și chiar gestionarea liniilor de producție la unitate. 

Mai mult, aceste aplicații calculează nivelurile optime de stoc pentru fiecare SKU, care vor genera automat sarcini de aprovizionare pentru produsele sub limita prestabilită. În ceea ce privește alocarea spațiilor pe slot în depozit, un WMS atribuie automat fiecărui produs o locație pe baza atributelor sale (rotație, lot și data de expirare), minimizând erorile și sporind productivitatea în unitate. 

Acuratețe și flexibilitate: cheia logisticii 4.0

În condițiile în care logistica și industria devin din ce în ce mai exigente, managerii de logistică sunt nevoiți să reducă costurile în procesele de depozitare și de pregătire a comenzilor pentru a fi mai competitivi. Din acest motiv, utilizarea unor instrumente precum nivelurile optime de stoc elimină erorile și supracosturile, garantând un stoc suficient pentru a satisface cererea pentru fiecare SKU fără a suporta costuri inutile. 

Totuși, un număr tot mai mare de manageri de logistică implementează soluții pentru automatizarea fluxurilor de stoc. După ce ați calculat nivelul optim de stoc, un WMS, împreună cu un sistem ERP, vă permite să programați comenzile către furnizori și să ordonați sarcinile de aprovizionare, pe lângă o serie de alte funcții avansate.

La Mecalux, oferim Easy WMS, un WMS cu multiple aplicații în sectorul logisticii. Dacă sunteți interesat să creșteți eficiența proceselor afacerii dvs. și să monitorizați în mod optim stocul, asigurați-vă că intrați în legătură. Unul dintre consultanții noștri experți vă va sfătui cu privire la cea mai bună soluție digitală pentru compania dumneavoastră.