Smart warehouses are an evolution of automated installations

Depozite inteligente: de la automatizare la big data

12 Ian 2023

Depozitele inteligente sunt centre logistice care folosesc cea mai recentă tehnologie pentru a crește eficiența în procese precum recepția mărfurilor, pregătirea comenzilor și depozitarea produselor. 

Cu un volum total al pieței care va ajunge la 27 de miliarde de dolari până în 2025, conform firmei de consultanță Logistics IQ, aceste instalații au devenit obiectivul companiilor care doresc să-și optimizeze procesele.

În această postare, vom aprofunda depozitele inteligente, avantajele implementării unui centru logistic cu aceste caracteristici și tehnologia pe care o încorporează. 

Ce este un depozit inteligent? 

O evoluție a instalațiilor automate, depozitele inteligente sunt instalații în care majoritatea proceselor logistice sunt executate de roboți sau echipamente de manipulare automată. Aceste elemente sunt gestionate de software și completate de tehnologii avansate, cum ar fi învățarea automată, AI, big data, realitate augmentată și senzori de mișcare conectați prin IIOT. 

Smart warehouses are equipped with warehouse management systems that coordinate all processes taking place inside the facility
Depozitele inteligente sunt echipate cu sisteme de management al depozitelor care coordonează toate procesele care au loc în interiorul unității

Aceste tipuri de centre logistice, care intră sub umbrela Industry 4.0 și a fabricilor inteligente, folosesc tehnologii de ultimă oră pentru a elimina sarcini mai repetitive, permițând operatorilor să se concentreze asupra operațiunilor care adaugă valoare produsului. 

Pe lângă înlocuirea echipamentelor standard de manipulare, cum ar fi stivuitoarele contrabalansate, cu macarale de deservire a rafturilor pentru paleți sau chiar drone și roboți, depozitele inteligente funcționează sub controlul unui sistem de management al depozitelor (WMS). Acest sistem ghidează operatorii și echipamentele de manipulare în procese precum primire de mărfuri și colectare (printre multe altele) pentru a optimiza resursele depozitului. 

Aceste tipuri de facilități cuprind patru tehnologii cheie:

  • Automatizarea depozitelor.
  • WMS-uri și alte aplicații, cum ar fi ERP, WCS și MES. 
  • Sisteme de identificare prin radiofrecvență (RFID).
  • Tehnologii disruptive: blockchain, big data, AIoT (inteligența artificială a lucrurilor), etc. 

Argumentele pro (și contra) ale depozitului inteligent

Trecerea de la o instalație tradițională la o unitate de depozitare inteligentă aduce beneficii majore sistemelor logistice ale unei companii. Acestea sunt câteva dintre ele: 

  • Optimizarea resurselor în depozit. 
  • Productivitate sporită (creșterea numărului de cicluri de extracție și depozitare a mărfurilor).
  • Controlul stocurilor în timp real.
  • Pregătire eficientă a comenzilor (rute optimizate de colectare).
  • Procesele logistice mai simplificate.
  • Siguranță îmbunătățită pentru angajați, sisteme de depozitare și produse.
  • Extinderea capacității de stocare a unității
  • KPI-uri pentru lanțul de aprovizionare actualizate în timp real.
  • Control total asupra stării mărfurilor.
  • Mai multă exactitate în prognoza cererii.
  • Automatizat și exhaustiv în trasabilitatea produsului.

Cu toate acestea, implementarea celor mai noi tehnologii într-un centru logistic are dezavantajele sale: 

  • Cheltuieli inițiale mari, din cauza costului sistemelor de depozitare automatizate și implementării unui WMS. Deloc surprinzător, recuperarea investiției unui astfel de proiect variază între 4 și 7 ani, (în funcție de țară și sector), în timp ce rentabilitatea investiției unui WMS nu ar trebui să depășească 18 luni. 
  • Costul instruirii operatorilor, care vor trebui să învețe să lucreze împreună cu echipamentul de manipulare automată. 

În cele din urmă, companiile încorporează soluții automatizate treptat pentru a-și transforma centrele logistice în depozite inteligente. În ciuda efortului inițial implicat, controlul stocurilor în timp real și garanția unei productivități maxime fac posibil ca aceste instalații să reducă costurile de logistică ale companiilor lor.

Automatizarea instalației

Semnul distinctiv al unui depozit inteligent este înlocuirea muncii manuale cu manoperă robotizată. Într-o instalație pot fi integrate mai multe soluții automate: de la macarale de deservire a rafturilor pentru paleți, care fac operațiunile de extracție a mărfurilor și de încadrare pe slot mai agile, până la coboți (roboți colaborativi) care accelerează procesul de colectare. Să aruncăm o privire la cele mai comune: 

  • Sisteme automate de depozitare: această categorie include elemente care simplifică încadrarea și extragerea sarcinilor unitare în și din rafturi. Unele opțiuni populare includ macarale de deservire a rafturilor pentru paleți, naveta cu paleți, sisteme miniload (AS/RS pentru cutii), și AGV-uri (ghidate cu fir sau cu laser). 
  • Sisteme automate de transport: acestea accelerează transferurile de produse dintr-o zonă a instalației în alta. De exemplu, benzi transportoare pentru cutii sau paleți, monoșine electrificate, drone și roboți autonomi.
  • Pregătirea comenzii: sistemele automatizate fac alegerea mai agilă pentru operatori. Această categorie include soluții precum pick-to-light și voice-picking pentru brațe robotizate și stații de ridicare de înaltă performanță.

Software pentru depozite inteligente

Implementarea unui software de logistică este vitală pentru asigurarea controlului deplin asupra stocului dvs. din depozit și, mai presus de toate, a trasabilității produselor în călătoria lor în întreaga unitate - un atribut logistic solicitat de tot mai multe companii. Ca urmare, există o mare varietate de aplicații care, sincronizate cu sistemul ERP al companiei, sporesc eficiența tuturor operațiunilor. Acestea sunt cele mai populare:

  • Sistem de management al depozitelor (WMS): acesta este creierul unității, deoarece este însărcinat cu coordonarea tuturor proceselor care au loc acolo, de la primirea mărfurilor până la comenzile de ieșire. De fapt, Easy WMS, WMS-ul de la Mecalux, încorporează până la 80 de funcții avansate, de la gestionarea rutelor de transport la cross-docking și colectare de linie. 
  • Sistem de control al depozitului (WCS): această aplicație coordonează sarcinile echipamentelor multiple de manipulare automată cu comenzile de la WMS. Este, astfel, o parte de bază a depozitelor inteligente, deoarece garantează buna funcționare a întregii unități. 
  • Sistem de execuție a producției (MES): în depozitele inteligente cu linii de producție, acest sistem informatic facilitează succesiunea activităților de fabricație, atribuirea sarcinilor fiecărui operator și controlul calității atât pentru materiile prime, cât și pentru produsul final.

 

Sisteme de identificare cu radiofrecvență (RFID)

În depozitele inteligente, etichetele RFID sunt din ce în ce mai frecvente. Un exemplu este sistemul de codificare a articolelor, spre deosebire de codurile de bare tradiționale. De ce aceasta?

Un sistem RFID folosește unde radio pentru a face schimb de informații, făcând posibilă cunoașterea locației tuturor stocurilor fără a fi nevoie să se citească etichetele individuale. 

În orice caz, nu este o condiție prealabilă pentru depozitele inteligente, deoarece pot funcționa perfect cu codurile de bare; de fapt, așa, încă, funcționează majoritatea.

Tehnologii avansate: IIoT, big data și blockchain

Caracteristicile fundamentale ale depozitelor automate constau în inovare și căutarea și implementarea de noi tehnologii în sistemele logistice ale companiei. Deși este adevărat că apar în mod constant noi cunoștințe, care afectează atât industria, cât și populația în ansamblu, acestea sunt tendințele cele mai susceptibile de a revoluționa depozitele:

  • AIoT: combinația dintre AI și IoT, care constituie capacitatea obiectelor de a interacționa între ele fără intervenția umană. Această tehnologie va sprijini implementarea unor facilități care funcționează fără operatori, de exemplu, depozite întunecate.
  • Big data: tehnicile de îmbunătățire continuă sunt cruciale pentru asigurarea competitivității unei companii. Colectarea și analiza procedurilor este crucială pentru a înțelege care dintre ele mai pot fi îmbunătățite. Aplicații precum Software de analiză a lanțului de aprovizionare ajută managerii de logistică să-și sporească valoarea operațiunilor, deoarece această aplicație colectează și organizează informații despre tot ce se întâmplă în depozit. 

Depozite inteligente: optimizare și productivitate în noua eră a logisticii

Depozitele inteligente sunt concepute pentru a face sistemele logistice ale companiilor mai eficiente, făcând posibilă reducerea costurilor și creșterea ciclurilor de produse de intrare și ieșire. 

De aceea un număr tot mai mare de firme implementează sisteme automate de depozitare și își digitalizează procesele — este singura modalitate de a asigura productivitatea și controlul asupra trasabilității produsului. 

La Mecalux, avem peste 50 de ani de experiență oferind soluții personalizate pentru fiecare dintre nevoile clienților noștri. Nu ezitați să ne contactați. Un consultant expert va fi bucuros să vă ofere sfaturi cu privire la proiectul dumneavoastră de logistică.