Codificarea articolului în depozit

16 Sep 2022

În instalațiile de depozitare, codificarea articolului permite organizarea eficientă a stocurilor, care se reflectă pozitiv asupra tuturor operațiunilor desfășurate în depozit. Prin urmare, fiecare produs trebuie identificat la primire. 

Procesul de codificare a articolelor constă în identificarea explicită a mărfurilor cu un cod sau semn. Acest cod este legat de o etichetă aplicată pe produs care poate fi accesată electronic. În logistică, etichetele standard cele mai utilizate sunt coduri de bare și etichete RFID.

În acest articol, vom aborda în amănunt codificarea și avantajele identificării corecte a tuturor produselor din depozit. Vom indica, de asemenea, echipamentele și criteriile care intră în codificare, cu accent special pe WMS-uri.

Ce este codificarea articolelor într-o instalație de depozitare?

Codificarea înseamnă alocarea unui cod unui produs. Acest cod ne permite să vedem câteva dintre principalele caracteristici ale articolului: SKU-ul său, ingredientele, nivelul de pericol, data sosirii în depozit, ambalajul și data expirării, printre alte date. 

Un obiectiv al codificării este identificarea mărfurilor într-un mod unic (nu pot exista două produse cu același cod). Sistemele de management al depozitelor (WMS) joacă un rol cheie în acest proces. Softul WMS este cel ce generează codul pentru fiecare articol, atribuie locații produselor din instalație și monitorizează diferitele faze prin care trec mărfurile (cu alte cuvinte, le controlează trasabilitatea).

În zilele noastre, tendințele precum livrările super-rapide și depozitarea produselor mici au făcut ca procesele din depozite să fie mai complexe. Prin urmare, stabilirea unui control cuprinzător al articolelor și înregistrarea tuturor mișcărilor acestora sunt vitale pentru analizarea și optimizarea cu acuratețe a fluxurilor de mărfuri. Datorită codificării și ajutorului unui WMS, operatorii pot localiza și expedia produsele mai rapid și cu mai puține erori.

Avantajele codificării și etichetării produselor

Codificarea este extrem de utilă în toate verigile lanțului de aprovizionare, de la producător până la consumatorul final. Ajută producătorii să afle starea inventarului lor și să localizeze și expedieze rapid mărfurile. Consumatorii, la rândul lor, beneficiază de bunele practici logistice pe care companiile le implementează. Acestea asigură că produsele sunt în stoc atunci când clienții merg să facă cumpărături și că își vor primi comenzile lor online prompt și fără erori.

Deci, codificarea articolelor și asigurarea faptului că acestea sunt identificate corespunzător oferă următoarele beneficii:

  • Chitanțe eliberate rapid pentru mărfuri. Dacă toate produsele care ajung la instalație sunt etichetate, acestea pot fi identificate mai rapid. În momentul în care eticheta sa este citită de un terminal de radiofrecvență, articolul este înregistrat automat în sistem.
  • Trasabilitate. Cu toate produsele identificate, este ușor să monitorizați diferitele faze prin care trec mărfurile. 
  • Controlul stocurilor în timp real. Este posibil să știți în orice moment numărul exact de SKU-uri din depozit.
  • Informații mai detaliate despre afacere. Cu cât aveți mai multe date, cu atât vă va fi mai ușor să luați decizii cu privire la modul de ajustare a operațiunilor și de anticipare a noilor cerințe ale clienților. Codificarea face posibilă analizarea unei multitudini de variabile, de la cantitatea și data la care fiecare produs este vândut până la spațiul necesar depozitării acestuia în instalație.
  • Pregătirea eficientă a comenzii. Colectarea este o operațiune de depozit care necesită timp și resurse suplimentare. A avea toate elementele controlate și identificate asigură viteza, deoarece WMS-ul știe locația exactă a tuturor SKU-urilor și oferă operatorilor comenzi specifice privind modul de localizare a acestora.
  • Procese fără erori. Codificarea mărfurilor previne abaterile și greșelile în toate tipurile de operațiuni, rezultând un serviciu logistic îmbunătățit, o satisfacție sporită a clienților și economii considerabile de costuri. 
Codurile de bare sunt cel mai răspândit sistem de codificare în logistică: identifică ușor și precis produsele

Metode și standarde de codificare a articolelor

În funcție de simbolurile utilizate, există diverse modalități de codificare a mărfurilor din depozit. Companiile aleg sistemul care li se potrivește cel mai bine. Cele mai frecvente sunt:

  • Codificare numerică. Sunt folosite doar cifre (fără litere sau semne).
  • Codificare alfabetică. Compus numai din litere.
  • Codificare alfanumerică. Codul este o combinație de litere, cifre și semne.

Dacă o companie decide să implementeze propriul sistem de codificare, acesta ar trebui să fie ușor de utilizat pentru tot personalul implicat. Codurile trebuie să fie scurte și să aibă întotdeauna aceeași lungime, astfel încât să fie ușor de citit și scris.

Odată ales tipul de codificare, următorul pas este etichetarea mărfii. Aici este locul unde codul de bare, cel mai universal mod de a reprezenta un cod într-un depozit, intră în acțiune. Scanerul laser are ca sarcină citirea barelor și transformarea lor în echivalentul lor alfanumeric, făcând din acesta un sistem rapid și precis. 

Deși există alternative mai moderne, precum coduri QR și etichete RFID, este greu să depășești simplitatea și eficacitatea codurilor de bare. De aici, prezența lor în întregul sector logistic. Mai mult, codurile de bare pot fi folosite atât intern, cât și extern. Cu toate acestea, pentru a fi utilizate în afara companiei, între diverse afaceri, ar trebui adoptate o serie de norme și standarde.

Compania GS1 (cunoscută anterior ca Asociația Internațională de Numerotare a Articolelor) a dezvoltat un sistem de codificare care garantează identificarea unică a produselor la nivel internațional.

Să aruncăm o privire la cele mai tipice coduri stabilite de această asociație:

  • EAN-13: Servește la identificarea, în cea mai mare parte, a articolelor expuse la punctele de vânzare. I s-a dat acest nume deoarece include 13 cifre numerice împărțite în patru categorii: țara de origine, producătorul produsului, codul produsului și numărul de control. Codul producătorului este furnizat de organismul competent al fiecărui stat. Codurile de bare în format UPC-A au fost folosite în mod tradițional în SUA, în timp ce codurile de bare în format EAN-13 au fost folosite în restul lumii, conform Rețelei Internaționale de Coduri de Bare. În zilele noastre, majoritatea magazinelor din întreaga lume acceptă coduri de bare în ambele formate. Cu toate acestea, pot exista unele sisteme mai vechi care acceptă doar un cod sau altul. Aceasta înseamnă că, dacă produsul dvs. este vândut în SUA, codurile de bare în format UPC-A sunt cele mai bune. Cu toate acestea, dacă produsul dvs. este internațional sau vândut într-o altă țară decât SUA, cel mai bun este un cod de bare EAN-13.
  • EAN-128 sau GS1-128: creat cu scopul de a facilita informații care le completează pe cele ale EAN-13 (de exemplu, greutatea unui produs, data de fabricație, data de expirare, lotul, numărul de serie, destinația finală etc.). Este codul de bază al sectorului logistic.
  • SSCC (Serial Shipping Container Code): implementat pentru gestionarea și monitorizarea comenzilor. Acest cod este util mai ales pentru a asigura livrări eficiente.

ERP-uri și WMS-uri: software pentru codificarea mărfurilor

Singura modalitate de a codifica cu precizie articolele din depozit este prin utilizarea software-ului: în principiu, ERP-uri și WMS-uri.

Sistemul ERP atribuie un cod fiecărui articol din catalogul companiei într-un mod complet automat. Codul trebuie să respecte tipul de codificare aplicat de companie (UPC-A, EAN-13, EAN-128, etichete RFID etc.). 

La rândul său, platforma WMS (Easy WMS by Mecalux, de exemplu) poate genera și coduri. Cu titlu ilustrativ, acest lucru se poate face pentru articolele care au ajuns la depozit fără codificare și pentru produse noi create în instalație, cum ar fi kiturile. În aceste cazuri, operatorii trebuie să identifice fiecare articol unul câte unul și să le introducă pe toate în sistem manual (indicând caracteristicile acestora, astfel încât WMS să le poată recunoaște și să creeze codurile corespunzătoare).

Scanând un cod, lucrătorii accesează toate informațiile despre articolul în cauză (greutate, volum, precauții de luat în considerare la depozitarea acestuia și viteza de rotație).

ERP-ul este dotat cu master, adică baze de date cu toate regulile și datele necesare desfășurării activității de afaceri (printre altele, agenții de transport, furnizori și, bineînțeles, master pentru articol). Un master de articol este ceea ce este cel mai relevant în logistică și codificare, în special, deoarece include toate informațiile despre mărfuri.

WMS absoarbe toate datele din master ale articolului pentru a gestiona în mod adecvat produsele din depozit. Modalitățile în care sunt efectuate diferitele procese vor depinde de caracteristicile mărfurilor. La colectare, de exemplu, este necesar să se cunoască volumul articolului pentru a desemna cutiile și ambalajele care vor fi utilizate.

O conexiune între ERP și WMS trebuie să fie continuă și bidirecțională; cu toate informațiile din cod și masterul articolului, WMS poate organiza produsele în depozit după criterii precum natura, volumul, greutatea, starea, ambalajul și atributele acestora (data de expirare, calitate, culoare etc.) .

WMS ar trebui să fie proiectat pentru a concepe o strategie de distribuire a mărfurilor bazată pe preferințele și nevoile companiei. Distribuția corectă a produsului în instalație va avea un efect pozitiv asupra tuturor activităților care se desfășoară în aceasta, mai ales, pregătirea comenzilor.

Cu toate articolele codificate, WMS-ul le poate clasifica și formula o strategie de sloting adecvată

Codificare: ordine și control

Scopul final al procesului de codificare este de a facilita localizarea mărfurilor în depozit și de a asigura trasabilitatea deplină. Codificarea este sinonimă cu organizarea și controlul. Identificarea tuturor articolelor contribuie la o gestionare mult mai eficientă a stocării. Cel mai evident avantaj este trasabilitatea: înregistrarea fiecărei mișcări a produselor de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Nu există nicio îndoială cu privire la importanța unui WMS, un sistem capabil să controleze stocul și toate mișcările produse  în instalatie în scopul atât al cunoașterii inventarului de produse cât și al localizării mărfii. Pentru a realiza acest lucru, coordonarea dintre ERP și WMS este esențială (  primul gestionează masterul articolului cu datele de pe fiecare produs, în timp ce cel din urmă citește codul produsului și atribuie mărfurilor o locație în depozit).

Companiile trebuie să identifice toate produsele pe măsură ce ajung la instalație pentru a le așeza corespunzător, în funcție de caracteristicile lor. WMS-ul încorporează reguli pentru distribuirea adecvată a mărfurilor în întregul depozit. Acest sistem cunoaște locația exactă a fiecărui articol în timp real.

Asigurați-vă că intrați în legătură cu Mecalux dacă doriți să vă echipați depozitul cu un WMS pregătit să controleze și să optimizeze toate procesele, să monitorizeze cu strictețe produsele, să le codifice și să gestioneze eficient fluxurile. Easy WMS este un sistem care poate fi ușor integrat cu orice ERP pentru a coordona toate aceste procese, inclusiv codificarea articolelor.