Inovație în logistică: 5 exemple reale
Conceptul de inovație în logistică este fundamental atunci când vine vorba de îndeplinirea a două dintre cele mai importante obiective ale lanțului de aprovizionare: să asigure cel mai bun serviciu pentru clienți și să reducă costurile de operare.
Logistica este unul dintre pilonii centrali ai oricărei companii, iar optimizarea acesteia este vitală pentru a rămâne foarte competitiv. În această căutare a îmbunătățirii continue, există tendința de a se reînnoi constant procesele, uneori prin tehnologie, uneori prin intermediul strategiilor logistice care răspund nevoilor oricărei afaceri.
În ultimii ani, logistica s-a adaptat și la schimbările economice, sociale și tehnologice care ne transformă rutina zilnică. Apariția lui Industry 4.0 a făcut ca logistica să se îmbunătățească și mai mult, urmărind o distribuție mai bună, o eficiență sporită în procesele de depozitare și pregătire a comenzilor și timpi de livrare mai scurți.
Experiența vastă a Mecalux în proiectarea și punerea în funcțiune a instalațiilor de toate tipurile ne-a permis să venim cu soluții inovatoare pentru clienții cu nevoi complexe care nu poate fi îndeplinită prin metodele obișnuite. În această postare, am adunat câteva exemple de inovație în proiectele logistice la care am făcut parte în ultimii ani. Le puteți verifica aici:
Hayat Kimya: unul dintre cele mai înalte depozite autoportante (clad-rack) din Europa
Inovarea implică asumarea provocărilor logistice, cum ar fi ridicarea unuia dintre cele mai mari depozite autoportante (clad-rack) automate de pe continentul european. Acesta este cazul unității construite de compania noastră pentru Hayat Kimya în lzmit, Turcia. Complexitatea proiectului a fost sporită și mai mult din cauza riscului mare de cutremur, deoarece orașul se află la punctul de plecare al Faliei Anatoliei de Nord, o zonă seismică care alcătuiește cea mai mare parte a Turciei.
Hayat Kimya, producător de frunte pe piața cu mișcare rapidă a bunurilor de larg consum, trebuia să își centralizeze mărfurile, care erau răspândite în diferite depozite, într-un singur complex logistic. Acest lucru i-ar permite să facă față creșterii producției și reducerii costurilor de transport al mărfurilor pentru a satisface cererea în creștere, mai eficient și în cel mai scurt timp posibil.
Compania noastră s-a confruntat cu o provocare monumentală, având sarcina de a construi o instalație cu o capacitate de 160.000 de paleți într-o locație cu risc seismic foarte mare. Deci, cum s-a făcut asta? Prin proiectarea și ridicarea unui depozit autoportant (clad-rack) cu dimensiuni care le depășesc cu mult pe cele ale unui depozit convențional: 120 m lungime, 105 m lățime și 46 m înalțime. Acest lucru a făcut-o o piatră de hotar în construcții, deoarece este una dintre cele mai înalte instalații autoportante din Europa, pe lângă faptul că este situată într-o zonă seismică.
Din cauza caracteristicilor sale particulare, depozitul nu a putut fi construit cu profile standard formate la rece. Nici nu a fost posibil să se ridice o structură standard formată din profile laminate la cald, deoarece această clădire necesita o asamblare extrem de precisă. Soluția? De a combina ambele variante de construcție. În plus, având în vedere riscul seismic ridicat al zonei, mai mult de 11.000 de tone de oțel-beton antiseismic au fost folosite. Această soluție este capabilă să absoarbă toate forțele dinamice orizontale, în principal cele pe direcția longitudinală, care constituie partea cea mai puțin rigidă a rafturilor.
Rezultatul este un depozit autoportant enorm cu rafturi încastrate, rafturi cu dublă adâncime, conectat automat la liniile de producție prin intermediul a patru tuneluri. În fiecare zi intră în instalație în medie 6.500 de paleți, cu vârfuri de 400 de paleți/oră.
Gioseppo: minimizarea impactului asupra mediului fără a pierde capacitatea de depozitare
Gioseppo, o companie specializată în design și vânzarea de încălțăminte în peste 60 de țări, avea nevoie de o nouă unitate pentru a depozita până la două milioane de perechi de pantofi. Echipa tehnică a companiei noastre s-a confruntat cu o dilemă: viitorul spațiu de depozitare se afla într-o zonă de coastă cu reglementări stricte de mediu, potrivit cărora dimensiunea unității nu se putea extinde dincolo de o anumită înălțime. Cerințele de inovare logistică au fost clare: să câștige înălțime și, astfel, capacitate de depozitare, minimizând în același timp impactul asupra peisajului local.
Deci, dacă nu puteți construi, trebuie să săpați. Compania noastră a amenajat o groapă de 6 m adâncime în care a construit o instalație autoportantă AS/RS care are 18,5 m înălțime, 79 m lungime și 21,5 m lățime. Acest lucru a făcut posibilă optimizarea înălțimii pentru a obține capacitatea maximă posibilă de depozitare și, simultan, atenuarea impactului asupra mediului, păstrând astfel imaginea Gioseppo.
Cosmopak: un culoar, două temperaturi, trei unități de încărcare și trei tipuri de produse
Cum poți stoca trei tipuri de produse la două temperaturi diferite într-un singur culoar de depozitare? Cosmopak, companie specializată în vânzări de produse cosmetice, se mândrește cu un centru de producție în Ovar, în nordul Portugaliei, unde realizează produse pentru toată Europa.
Recent, firma a deschis noi linii de producție pentru a face față cererii crescute. În consecință, a trebuit să-și actualizeze și să-și modernizeze depozitul. Problema? Noua unitate a trebuit să fie înființată lângă liniile de productie, într-un spațiu foarte restrâns care nu a putut fi extins, deoarece este situat lângă șinele de tren.
Schimbarea amplasamentului centrului logistic și al fabricii de producție nu a fost viabilă din punct de vedere economic, așa că singura soluție a fost să exploateze la maximum fiecare centimetru din terenul disponibil. În plus, depozitul trebuia să depoziteze produse finite, semifabricate și materii prime în paleți, saci mari și IBC-uri (containere intermediare pentru produse vrac) la temperaturi ambientale și frigorifice. Adică, un singur culoar ar trebui să găzduiască trei tipuri de produse în trei unități de încărcare diferite și la două temperaturi (ambientală și răcită). Nu e o caracteristică ușoară.
Pentru a îndeplini cerințele logistice ale Cosmopak, compania noastră a decis să construiască un depozit automatizat versatil, lung de 148 m, care se întinde pe toată lungimea sediului. Caracteristicile remarcabile ale acestei unități sunt unicul său culoar de depozitare și legătura sa cu producția prin puncte de intrare pe trei niveluri diferite pe o parte a depozitului. Cu această configurație și fără instalarea unui sistem de transport la un capăt al instalației, lungimea culoarului de depozitare este optimizată.
Easy WMS, sistemul de management al depozitului de la Mecalux, joacă un rol major în organizarea mărfurilor: decide unde să plaseze fiecare palet în funcție de faptul că este materie primă, semifabricat sau produs finit și de nivelul cererii și caracteristicile sale particulare.
Espace des Marques: instalarea de la distanță a unui WMS în mijlocul pandemiei
Magazinul online de îmbrăcăminte și încălțăminte Espace des Marques a deschis recent două centre de distribuție în Franța, dotate cu rafturi pentru paleți și rafturi pentru colectare pe mezanine, ambele supravegheate de sistemul nostru de management al depozitelor Easy WMS. Punerea în funcțiune a acestor facilități, însă, nu a fost atât de simplă pe cât se aștepta.
Imediat după ce primul depozit a fost terminat și Easy WMS urma să fie instalat în al doilea, a izbucnit pandemia de COVID-19. În fața unui astfel de scenariu neprevăzut, în care măsurile de izolare au interzis orice fel de activitate neesențială, ar fi fost mai ușor doar să amânăm instalarea. Dar nu a fost cazul.
Încurajat de rezultatele excelente obținute cu Easy WMS la prima sa unitate și de vânzările online în continuă creștere, Espace des Marques a ales să continue instalarea, deși complet de la distanță, pentru a respecta măsurile de sănătate adoptate de guvern și pentru a-și proteja angajații.
În ciuda tuturor acestor adversități, proiectul a fost un succes fără precedent pentru ambele companii, care au lucrat împreună online la 700 km distanță. În doar două săptămâni, lucrătorii de la Espace des Marques au fost pregătiți să utilizeze Easy WMS eficient.
Randamentul a fost mai bun decât era de așteptat în timpul izolării: cu doar 20 de angajați, ambele unități au funcționat sincronizat pentru a livra în medie 1.600 de comenzi pe zi, aproape triplu numărul pe care îl expediau înainte.
Sokpol: alăturarea depozitului și producției, despărțite printr-o stradă
Sokpol este un producător polonez de sucuri, băuturi răcoritoare și piureuri de fructe pentru cea mai mare parte a Europei și a SUA. Fabrica sa de producție, situată strategic în sudul Poloniei, pentru a eficientiza distribuția mărfurilor în toată Europa, și-a crescut considerabil volumul de producție, care a copleșit depozitul de produse finite.
Compania a achiziționat terenul adiacent centrului de producție pentru a construi o nouă unitate automatizată, singurul dezavantaj fiind strada aglomerată care se află între noul depozit și centrul vechi. Obiectivul companiei noastre a fost automatizarea deplasărilor de mărfuri între cele două unități, depășind obstacolul care le separa.
Pentru a face acest lucru, a construit un pasaj acoperit la 16’ (aprox. 5 m) deasupra solului care unește capacitățile de producție cu noul depozit. În interiorul pasajului superior se află un circuit monorai electrificat, un sistem de transport agil, de mare viteză, care atinge până la 328'/min (100 m/min) și asigură fluxuri continue de mărfuri.
Inovați: nu rămâneți în urmă
Logistica evoluează împreună cu cerințele afacerilor pentru a răspunde necesităților clienților, a reduce costurile și a îmbunătăți profitabilitatea.
La Mecalux, avem un istoric dovedit de angajament față de inovarea logistică, satisfacerea nevoilor oricărui client și furnizarea soluțiilor de stocare de ultimă generație. Dacă credeți că a sosit momentul să oferiți lanțului dvs. de aprovizionare impulsul de care are nevoie pentru a fi și mai eficient, intrați în legatură cu Mecalux. Vă vom oferi o soluție logistică personalizată, de ultimă generație.