Different automated systems work in a robotized warehouse

Robotica depozitelor în era Logistics 4.0

27 Iul 2022

Un depozit robotizat este un depozit care are sisteme automate și software specializat pentru controlul și manipularea mărfurilor. Nu este nimic nou referitor la utilizarea mașinilor și roboticii în logistică. Cu toate acestea, digitalizarea și apariția Industry 4.0 (și a Logistics 4.0) au condus la progrese majore în domeniul roboticii și la automatizarea fiecărui centimetru din lanțul de aprovizionare.

Pe lângă prototipurile revoluționare de roboți de depozit care au atras atenția în ultimul timp, articolul nostru se concentrează pe principalele sisteme stabilite în sector datorită eficienței și rezultatelor dovedite. Dar, în primul rând, să ne uităm la câteva concepte cheie.

Roboți industriali în comparație cu coboți

Două idei importante coexistă în domeniul roboticii depozitelor industriale:

Roboți industriali

Mașini programate pentru a executa procese industriale într-un mod specific. În mare măsură, acestea înlocuiesc munca manuală în sarcini grele, repetitive și funcționează automat. Mai mult, sunt echipate cu senzori care detectează și colectează informații din împrejurimi în timp real.

Roboții industriali au o mare varietate de aplicații, adică pot lua multe forme diferite, așa cum vom vedea mai târziu. În această clasă de depozit, de exemplu, veți găsi conveioare automate și macarale de deservire a rafturilor pentru paleți.

O macara de deservire a rafturilor pentru paleți rulează automat paleții într-un depozit robotizat sau „automatizat”
O macara de deservire a rafturilor pentru paleți rulează automat paleții într-un depozit robotizat sau „automatizat”

Roboți colaborativi sau coboți

Roboții colaborativi sau ce sunt cunoscuți sub numele de „coboți” tind să fie mai compacți, cu o structură mai gestionabilă. Diferența față de roboții industriali standard este că sunt proiectați pentru a sprijini oamenii să îndeplinească diverse sarcini în mediul lor de lucru (de aici și numele). Versatilitatea este unul dintre avantajele lor majore, deoarece pot fi programați să funcționeze autonom sau ghidați de muncitor. Cu siguranță vei întâlni brațe mecanice pentru manipularea încărcăturilor sau a mașinilor de ambalare în medii de depozitare.

Ce operațiuni ar trebui să robotizez în depozitul meu?

Cine știe dacă depozitele viitorului ar putea fi în cele din urmă complet fără oameni. Dar, în realitate, chiar și cele mai moderne centre din zilele noastre necesită încă un anumit grad de intervenție umană. În ciuda progreselor în automatizare, depozitul mai are nevoie de operatori care să fie prezenți pentru a îndeplini cele mai complexe și variabile sarcini

Deoarece nu poate fi automatizat totul. În loc să căutăm o soluție perfectă, lucrurile pe care le imaginăm atunci când propunem un proiect de automatizare a depozitelor sunt factori de condiționare care ar putea limita potențialul. Desigur, găsim cele mai eficiente sisteme și scenarii orientate spre productivitate.

În orice caz, drumul către robotizarea depozitului este clar și cuprinde următoarele premise:

  • Sarcinile unitare trebuie să fie standardizate, să fie un palet, sertar, cutie sau orice alt tip de container.
  • Fiecare mișcare în depozit trebuie examinată, deoarece cel mai mare potențial în automatizare constă în robotizarea mișcărilor repetitive. Acestea pot fi efectuate manual sau asistate.
  • Nu vă lăsați dus de așteptări nerealiste și amintiți-vă că, în mod normal, o companie automatizează o anumită parte, zonă sau operare a depozitului său.

Ce sarcini ar trebui să am în vedere? Cele mai bune rezultate în robotizare apar atunci când acești trei factori se confruntă în același timp:

  • Mișcări repetitive.
  • Volume uriașe de operațiuni.
  • Încărcături mari de manevrat.

Robotizarea poate fi aplicată cu ușurință într-o clădire adiacentă fabricilor de producție, deoarece compania poate regla și coordona fluxurile de producție cu cele legate de depozitare. Deși, în general, orice fel de depozit poate fi robotizat acolo unde sunt prezente cele trei puncte de mai sus.

Sistemele robotice ale depozitului principal

Deci, trasăm un traseu prin sistemele principale, organizându-le în funcție de procesele pe care le execută:

1. Extragerea și depozitarea mărfurilor

Macarale de deservire a rafturilor pentru paleti

Acesta este un sistem automatizat capabil să ridice și să plaseze paleți sau lăzi sau containere pe rafturi. O macara de deservire a rafturilor pentru paleti AS/RS cuprinde un catarg vertical robust care trece de-a lungul rafturilor, precum și o platformă suspendată cu furci unde este plasat paletul sau lada. Aceste mașini înlocuiesc stivuitoarele.

Pallet Shuttle

Un Pallet Shuttle se mișcă de-a lungul canalului de rafturi de mare densitate și aduce paletul din spate în față și invers. În versiunea sa semi-automată, Pallet Shuttle lucrează cot la cot cu operatorul, deoarece acesta îl poate programa și opera direct de pe stivuitor cu o tabletă.

Un operator gestionează Pallet Shuttle de la stivuitor printr-o tabletă cu ecran tactil
Un operator gestionează Pallet Shuttle de la stivuitor printr-o tabletă cu ecran tactil

2. Transport de mărfuri între diferite zone

Conveioare

Fie cu role, curele sau lanțuri, conveioarele sunt un sistem fix pentru mutarea încărcăturilor într-un depozit. Acestea reduc mișcările mărfurilor cu echipamente de manipulare manuală. De obicei, acestea sunt concepute ca o completare vitală la macaralele de deservire a rafturilor pentru paleti din depozitele automate, deși conveioarele sunt utilizate pentru o mare varietate de scopuri în diferite zone de depozit.

Sisteme monorail electrificate

Conveioarele aeriene sau ceea ce se numesc sisteme monoșină electrificate au același mod de funcționare ca și conveioarele, cu excepția faptului că au un sistem de șine aeriene (adică nu sunt ancorate de podeaua depozitului). Principalul lor avantaj este viteza mare pe care o ating. Așadar, sunt folosite pentru distanțe medii, așa cum se vede în depozitul pe care Mecalux l-a proiectat pentru compania poloneză Sokpol.

Vehicule AGV sau LGV

Vehiculele ghidate automat (AGV-uri) - sau ceea ce unii numesc și vehicule cu ghidaj laser (LGV-uri) - pot urma un itinerar trasat fără nicio implicare umană. Sunt similare cu stivuitoarele: prevăzute cu o platformă de încărcare cu furci. Senzorii lor le permit să preia și să urmărească undele de radiofrecvență emise de un transmițător situat într-un cablu îngropat. Un astfel de sistem poate fi găsit în zona de recepție a mărfurilor a depozitului automatizat Dafsa.

3. Sisteme auxiliare de picking

Roboți antropomorfi pentru picking automatizat

În unele depozite cu operațiuni previzibile, stabile, este posibilă instalarea de brațe robotizate care execută automat întreaga fază de pregătire a comenzii. Aceștia sunt roboți industriali ficși care în mod normal ajută la plasarea și paletizarea mărfurilor.

Brațele mecanice paletizează mărfurile într-un depozit robotizat
Brațele mecanice paletizează mărfurile într-un depozit robotizat

Roboți auxiliari care asistă operatorul în operațiunile de picking

În acest domeniu, mai mulți coboți sunt distribuiți pentru a ajuta lucrătorul să îndeplinească sarcini:

  • Brațe mecanice pentru sarcini grele: folosite pentru transportul mărfurilor grele care urmează să fie paletizate. Un bun exemplu este depozitul automatizat al Cepsa din Spania.
  • Mașini de ambalat: ele vin în formate foarte diferite în funcție de tipul de ambalaj necesar. De exemplu, sistemele de ambalare pregătesc și calculează umplerea pentru fiecare cutie, facilitând activitatea operatorului.
  • Exoschelete mecanice: cunoscute și sub denumirea de Echipament Personal de Protecție (EPP); aceste costume robotizate mobile se adaptează persoanei care le poartă, îmbunătățindu-i capacitățile fizice și limitând oboseala de la efectuarea mișcărilor.

Nevoi cheie legate de depozitele automate

Un depozit robotizat nu se bazează doar pe sistemele sale instalate, ci și pe elemente precum:

  • Rolul indispensabil al software-ului în robotica depozitului: în ciuda a cât de impunători par unii roboți industriali, aceștia ar fi inutili fără diferitele straturi software la care sunt conectați. Diferitele tipuri de software înseamnă că pot programa, comunica și executa ordine de mișcare și pot lua decizii în managementul depozitului pentru a optimiza întreaga operațiune.
  • Program de întreținere preventivă: în afară de punerea în aplicare a unui plan de acțiune în cazul în care apare o avarie (care include de obicei contactarea imediată a serviciului tehnic al furnizorului), trebuie să dezvoltați un program de întreținere preventivă care să poată evita întreruperile neașteptate care pot împiedica activitatea depozitului.
  • Instruirea operatorilor: trebuie implementate programe pentru a ajuta la actualizarea competențelor lucrătorilor concentrându-se pe digitizarea sarcinilor, rularea de software și sisteme automate care, la rândul lor, au interfețe intuitive pentru a accelera curba de învățare a echipei dvs.

Depozitele robotizate fac parte din afacerile moderne de astăzi. Automatizarea și robotizarea formează una dintre cele mai profitabile căi către câștigarea eficienței și îmbunătățirea calității proceselor logistice din depozit. Dacă vă gândiți să obțineți avantaje în depozitul dvs. și doriți câteva sfaturi de la unul dintre experții noștri în robotică și automatizare de la Mecalux, vă rugăm să intrați în legătură.