Automatizare și design pentru depozitare frigorifică
Automatizarea pentru depozitare frigorifică este o soluție din ce în ce mai comună în logistică. Folosirea frigului pentru a depozita produse nu este o tendință nouă - de fapt, se face încă din Evul Mediu. Datorită temperaturii controlate, mărfurile își păstrează calitatea și proprietățile, prelungind ciclul de viață al produselor din unitate.
Iar ritmul modern de viață a dezvoltat și mai mult industria frigorifică. Potrivit unui raport al companiei de consultanță MarketsandMarkets, industria alimentelor congelate este programată să crească cu 5,14% anual în următorii trei ani, atingând o cifră de afaceri globală de peste 283 de miliarde de dolari în 2023.
În această postare, explicăm avantajele și dezavantajele depozitelor frigorifice, designul lor și modul în care s-au adaptat la noi provocări logistice. Nu este surprinzător că multe companii au decis să implementeze soluții automate, având în vedere dificultăți de operare în medii de până la -30 ºC.
Ce este un depozit frigorific?
Un depozit frigorific este o instalație dedicată depozitării, procurării, pregătirii și expedierii produselor la o temperatură scăzută. Acest tip de clădire este alcătuit din sisteme de depozitare, echipamente de manipulare și alte elemente care fac parte din operațiunile sale, cum ar fi transportoare, camere curate/sterile, uși interblocate (sistem preumatic securizat), etc.
Depozitele frigorifice pot fi clasificate după sistem de depozitare (automat sau manual) sau după structură (susținere cu rafturi sau fără). Cu toate acestea, cel mai comun mod de diferențiere constă în setarea temperaturii instalației:
- Refrigerat: depozite cu o temperatură controlată între 0 și 10 ºC. Acestea sunt utilizate în sectorul alimentar (lactate, carne refrigerată, etc.), farmaceutic și spitalicesc.
- Congelat: camere frigorifice care mențin o temperatură controlată de -30 ºC până la 0 ºC. Sunt răspândite în special în industria alimentelor congelate.
Este important să ne amintim că acest control continuu al temperaturii este necesar nu numai în timpul depozitării, ci și la recepția mărfurilor și pregătirea și expedierea comenzii; acesta crește semnificativ consumul de energie în instalație, crescând costul fiecărui proces logistic.
Apoi, există complexitatea suplimentară a operațiilor manuale: la -30 °C, siguranța operatorului poate fi pusă în pericol prin expunerea la frig pe perioade lungi.
În plus, întrucât aceste instalații depozitează în mod normal produse perisabile, farmaceutice și/sau alimentare, este obișnuit ca acestea să aibă un sistem care să asigure trasabilitatea mărfurilor în timp real.
Cum este proiectat un depozit frigorific?
Principala caracteristică a unei instalații de depozitare frigorifică este utilizarea unei temperaturi controlate pentru a prelungi ciclul de viață al mărfurilor. Din acest motiv, lanțul de aprovizionare trebuie să conțină mecanisme pentru menținerea temperaturii scăzute în toate operațiunile. De exemplu, un depozit frigorific amenajat cu cea mai recentă tehnologie este de puțin folos dacă docurile de încărcare nu sunt echipate cu sisteme de control al temperaturii.
Proiectarea unui depozit frigorific ar trebui să se bazeze pe caracteristicile afacerii. Acestea includ:
- Tipul mărfurilor depozitate
- Recepția mărfurilor și capacitatea de expediere
- Zone de andocare și zone tampon temporare
- Configurația generală a depozitului
- Numărul de comenzi de expediat
- Sisteme de stocare implementate
- Tipuri de unitate(unități) de încărcare
- Gradul de automatizare în instalație
Fiecare instalație de depozitare frigorifică ar trebui să includă sisteme de depozitare – manuale sau automate – care sunt adaptate condițiilor de temperatură scăzută. Pe lângă rafturi, structura instalației în sine ar trebui să fie pregătită pentru a reține frigul în interiorul diferitelor încăperi. Acesta este motivul principal pentru care multe firme decid să meargă cu clădiri autoportante (clad-rack), unde rafturile constituie structura propriu-zisă a depozitului, optimizând capacitatea de depozitare.
Aceste facilități ar trebui să aibă, de asemenea, uși frigorifice potrivite pentru temperatura de funcționare a instalației. De multe ori, aceste uși fac parte dintr-un sistem pneumatic securizat. Acesta constă dintr-o cameră cu două uși cu închidere rapidă care nu sunt niciodată deschise simultan, prevenind schimbările bruște de temperatură din interior.
Depozitele cu temperatură controlată necesită, de asemenea, un plenum sau un spațiu în partea superioară a clădirii, tuburi de flux de aer, evaporatoare și un culoar înălțat pentru întreținerea acestor structuri.
În ceea ce privește echipamentul de manipulare, acesta poate fi manual sau automat. Și dacă se folosesc stivuitoare, acestea trebuie să fie electrice, deoarece funcționează într-o instalație închisă.
Depozite frigorifice automatizate
Scopul unui depozit frigorific automatizat este de a eficientiza procesele și de a îmbunătăți siguranța atât pentru angajați, cât și pentru mărfuri. Pentru a automatiza un depozit, trebuie să instalați echipamente automate de manipulare, cum ar fi macarale de deservire a rafturilor (AS/RS) pentru paleți sau pentru cutii (miniload). Aceste sisteme de depozitare sunt de obicei deservite de benzi transportoare, care accelerează fluxurile de mărfuri și elimină necesitatea operatorilor de a muta stocurile în condiții de mediu nefavorabile.
De asemenea, puteți implementa o Pallet Shuttle împreună cu o macara de deservire a rafturilor pentru paleți pentru a comprima și mai mult depozitarea mărfurilor. În încăperile cu volume de comandă mai mici, totuși, este recomandabil să instalați Pallet Shuttle cu stivuitoare.
Până acum, am descris mai multe opțiuni pentru depozitarea mărfurilor, dar cum se automatizează colectarea? Uneltele precum brațele robotizate sunt ideale pentru a nu expune operatorii la frig, asigurând în același timp o capacitate maximă în pregătirea comenzii. Acesta este cazul, de exemplu, pentru soluția pe care am pus-o la punct în depozitul furnizorului 3PL Havi Logistics.
Toate aceste elemente automate pe care le-am menționat nu ar putea funcționa în siguranță și eficient fără un punct de control al paleților pentru asigurarea că fiecare pachet care intră în instalație îndeplinește cerințele stipulate. Acesta are sarcina de a verifica, printre alte aspecte, greutatea încărcăturii, împachetarea și starea paletului.
Avantajele automatizării depozitelor frigorifice
Odată cu implementarea sistemelor automate de depozitare și a echipamentelor de manipulare, companiile cu depozite frigorifice vor obține următoarele beneficii:
- Productivitate crescută: în mediile cu gheață, numai automatizarea garantează cicluri de intrare și ieșire de înaltă frecvență. Acest lucru se datorează faptului că expunerea excesivă a operatorilor la aceste temperaturi poate fi dăunătoare sănătății acestora.
- Pregătirea mai eficientă a comenzilor: implementarea sistemelor de colectare automate sau semi-automate — de exemplu, voice-picking și pick-to-light — scurtează timpul petrecut de operatori în camerele frigorifice, optimizând rutele lor de colectare și sporind eficiența pregătirii comenzilor.
- Siguranță și igienă îmbunătățite: depozitele frigorifice automatizate au grijă ca atât produsele, cât și angajații să fie protejați, reducând erorile de gestionare a mărfurilor și prevenind expunerea operatorilor la condiții extreme de mediu. În plus, automatizarea asigură igiena în toate procesele logistice, un factor cheie în sectoare precum industria alimentară și farmaceutică.
- Economii de costuri logistice: energia este cel mai valoros bun în depozitele frigorifice. Soluțiile automatizate maximizează volumul instalațiilor, reducând consumul de energie pe palet.
- Optimizarea spațiului depozitului: soluții precum Pallet Shuttle ajută la comprimarea spațiului de depozitare, eliminând culoarele din clădire.
Cu aceste avantaje și pe un fundal în care clienții solicită livrări mai flexibile, automatizarea este esențială pentru creșterea frecvenței ciclurilor combinate de intrare și ieșire din depozit și, în particular, pentru maximizarea profiturilor companiei.
Acestea sunt două exemple de companii care și-au automatizat depozitele frigorifice:
- Congelados Navarra: Am pus în funcțiune un centru logistic pentru Congelados Navarra, un important producător și distribuitor european de legume congelate. Cu această facilitate, dotată cu cea mai recentă tehnologie de depozitare frigorifică, firma are o capacitate de aproape 150.000 de paleți.
- La Piamontesa: depozitul frigorific cu rafturi de suport al acestei afaceri este considerat un punct de referință în sistemele automate de depozitare frigorifică din Argentina. Acest producător de cârnați și carne a încorporat Pallet Shuttle pentru a crește productivitatea camerelor sale frigorifice și a minimiza consumul de energie.
Eficiență și optimizare pentru depozite frigorifice
Stilul de viață modern, în care tot mai mulți oameni consumă alimente congelate, a stârnit interesul pentru depozitele frigorifice. Dar este important de reținut că depozitarea frigorifică presupune monitorizarea strictă a siguranței unui produs în toate procesele sale pentru a asigura trasabilitatea în timp real în toate operațiunile din depozit.
și la aceasta, trebuie să adăugăm impactul costurilor mari de logistică implicate în depozitarea frigorifică. Drept urmare, proprietarii acestor centre logistice ar trebui să ia în considerare soluții care garantează eficiența si optimizarea spațiului de depozitare.
La Mecalux avem peste 50 de ani de experiență drept consultanți și furnizori de soluții manuale și automate în depozite frigorifice. Nu ezitați să ne contactați. Vă oferim sfaturi cu privire la cea mai bună opțiune pentru multiplicarea productivității în instalația dumneavoastră.