Stoc de siguranță: ce este și cum îl pot optimiza?
Stocul de siguranță este stocul suplimentar stocat în depozit pentru a face față situațiilor neprevăzute legate de modificări ale cererii sau întârzieri ale furnizorilor. Obiectivul stocului de siguranță este de a preveni epuizarea stocurilor.
Toate imaginile stocurilor depozitate arată vârfuri (când se primesc mărfuri noi) și depresiuni (când produsele sunt expediate). Acest lucru este ilustrat mai jos:
Reprezentarea grafică a nivelurilor stocurilor
Pentru a controla variațiile pe care cererea le impune stocului disponibil, se folosesc două concepte cheie: stoc de siguranță (definit mai sus) și stoc minim de exploatare.
Stoc de operare, de lucru sau de ciclu se referă la cantitatea de stoc utilizată pentru a acoperi cererea într-o anumită perioadă. Rămâne peste nivelul stocului de siguranță.
Când inventarul dvs. scade la nivelul stocului de siguranță, știți că este timpul să plasați o nouă comandă la furnizor (acest lucru este cunoscut sub numele de nivel de aprovizionare).
Cum calculezi stocul de siguranță?
Stocul de siguranță este calculat în funcție de formule matematice care combină diferitele variabile care afectează această valoare. În orice caz, acest proces a devenit din ce în ce mai automatizat prin implementarea de software cu funcționalități de gestionare a stocurilor, cum ar fi sisteme de management al depozitelor.
Cu toate acestea, metoda standard este să luați în considerare stocul de siguranță ca procent din stocul de lucru. Acest procent este determinat pe baza cifrelor de vânzări și a prognozei vânzărilor (calculele de prognoză a cererii).
Pentru a înțelege pe deplin definiția stocului de siguranță, vă ajută să examinați factorii care îl influențează:
Fluctuațiile cererii
Deși compania dumneavoastră are o strategie optimizată de prognoză a cererii, consumul poate fi uneori neregulat și greu de controlat. În zilele noastre, volatilitatea cererii este mult exacerbată de urcușurile și coborâșurile pieței, apariția de noi produse și acțiunile concurenților, printre alte elemente.
Și apoi mai este sezonalitatea produsului, care are și un efect direct asupra nivelului stocurilor. Variația cererii, deci, este calculată prin găsirea diferenței dintre cifrele de vânzări maxime și medii într-o perioadă dată (astfel, evitând fluctuațiile sezoniere).
Termen de livrare pentru furnizor
În logistică, termenul de livrare se referă la timpul estimat necesar unui furnizor pentru a furniza bunurile comandate de depozit. În mod normal, compania va avea programat un anumit timp de livrare cu furnizorul. Cu toate acestea, trebuie să adăugați un posibil timp de întârziere, care este momentul în care stocul de siguranță intră în joc.
De exemplu, un furnizor are un termen mediu de livrare de 10 zile; cu toate acestea, condițiile meteo au întrerupt circulația rutieră, iar produsele au o întârziere de 3 zile. În timp ce acest incident este tratat, stocul de siguranță este cel care va putea satisface cererea până în momentul în care mărfurile ajung la depozit și stocul poate fi reînnoit.
Nivelul serviciilor companiei
Nivelul de servicii se referă la satisfacerea cererilor și se caracterizează prin ceea ce așteaptă clientul de la afacere. A avea un nivel bun de servicii înseamnă că instalația poate livra produsul solicitat de clienți în momentul în care au nevoie de el. Acesta este inversul indicatorului de epuizare a stocurilor.
Decizia cu privire la ce nivel de servicii să furnizeze depinde de politica de afaceri a companiei, de tipul de produs și de sectorul în care își desfășoară activitatea. De exemplu, în logistica comerțului electronic, termenii diferiți de livrare sunt foarte strânși. Acest lucru se datorează faptului că piața presează companiile să aibă un nivel excepțional de calitate a serviciilor.
Riscul și importanța stocului de siguranță
Depozitarea stocurilor de siguranță este o strategie care a devenit foarte populară în sectorul logisticii. La urma urmei, nimeni nu vrea să opereze într-o situație incertă, și acest plus de stoc pregătește compania în cazul unor incidente neprevăzute.
Oricum ar fi, abordările matematice tradiționale pentru calcularea nivelurilor de stoc au folosit formule c mediul logistic a devenit doar mai complex.
În acest context, companiile acoperă riscurile prin creșterea stocului de siguranță într-un mod uniform, ceea ce duce cu ușurință la suprastocare. Efectele acestui exces de stoc au un impact direct asupra costurilor de depozitare logistică și asupra situației financiare a firmei.
Cum să evitați să aveți prea mult stoc de siguranță
Să aruncăm o privire la câteva strategii pentru menținerea sub control a stocurilor de siguranță:
1. Nu ajustați stocul de siguranță în mod uniform
Deoarece volatilitatea pieței a creat scenarii mult mai complexe, aceste metode oarecum rigide s-au dovedit imprecise - sunt incapabile să ajusteze stocul de siguranță la o cerere care este diferită și extrem de variabilă pentru fiecare SKU din instalație.
În această situație, scopul este de a veni cu o formulă combinată care să ia în considerare toate variabilele. Când aveți mii de SKU-uri în instalație, așa cum devine o tendință, vă puteți întreba: cum îmi pot ajusta nivelurile stocului de siguranță pentru a acoperi riscurile fără a exagera? Soluția constă în noile tehnologii legate de big data în logistică.
Pe piață, veți găsi programe software care vă permit să procesați o cantitate enormă de date și parametri logistici și să le eficientizați într-un mod care este relevant pentru luarea deciziilor.
De fapt, aceasta este una dintre cele mai semnificative aplicații AI în logistică; prin învățare automată și extragerea datelor, aceste programe pot oferi cheia pentru calcularea cantității corecte de stocuri de siguranță și prioritizarea SKU-urilor care sunt deosebit de importante pentru bunăstarea afacerii.
2. Îmbunătățiți procesele și elementele pe care le puteți controla
Fiecare lanț de aprovizionare se confruntă cu incertitudine continuă și circumstanțe neașteptate la mai multe niveluri: strategii de achiziții, previziuni de vânzări, planificare în colaborare cu furnizorii, etc. Este de înțeles să doriți niveluri ridicate de stoc de siguranță. La urma urmei, acest lucru întărește funcționarea companiei în fața impredictibilității.
Cu toate acestea, mulți manageri de logistică cad în capcana de a-și concentra eforturile pe realizarea corectă a calculelor de prognoză a cererii, continuând să funcționeze cu niveluri ridicate de stoc de siguranță „pentru orice eventualitate”. În acest sens, este mult mai eficient să vă concentrați atenția asupra variabilelor care pot fi controlate din interior.
De exemplu, reducerea timpilor interni de procesare ajută la reducerea ciclurilor, la limitarea timpului pierdut și la eliminarea sarcinilor duplicate. Depozitul este o sursă naturală de optimizare, deoarece manipularea materialelor necesită de obicei mult timp, iar organizarea ar putea să nu fie la înălțime.
Pentru a atenua aceste puncte fierbinți ineficiente, multe firme au decis să automatizeze procesele din instalație sau să implementeze software de management al depozitelor pentru a eradica erorile și a eficientiza operațiunile.
3. Controlați nivelurile stocurilor cu software-ul de gestionare a depozitelor
Ocazional, epuizările de stoc apar din cauza faptului că gestionarea informațiilor referitoare la stocul companiei este defectuoasă. De exemplu, dezechilibrele dintre datele din înregistrări față de ceea ce este de fapt depozitat în instalație reprezintă o sursă majoră de bătăi de cap pentru managerii de logistică.
Prin urmare, rolul sistemelor de management al depozitelor este fundamental pentru controlul precis al stocurilor și pentru asigurarea unor niveluri adecvate de stoc de siguranță: nici prea ridicat, nici prea scăzut.
Software-ul Easy WMS de la Mecalux vă permite să:
- Limitați eroarea umană și realizați informații complete exacte despre datele stocurilor înregistrate și locația produselor în instalația dvs.
- Aveți înregistrări din anii trecuți care facilitează calculul estimărilor precum și învățarea pe viitor.
- Efectuați un control al inventarului exhaustiv, arătând cantitatea de stoc de siguranță efectiv necesară datorită clasificării sale, pe baza parametrilor logistici.
- Detectați incidentele la timp și programați notificări pentru a plasa comenzi noi.
Politicile tradiționale de depozitare au pornit de la o premisă destul de rigidă în care calculele stocurilor se făceau folosind variabile limitate. Flexibilitatea în organizarea depozitelor și gestionarea stocurilor sunt atuurile în scenariul logistic de astăzi. Crezi că ai prea mult stoc de siguranță? Intrați în legătură — împreună, vom găsi o soluție adaptată nevoilor dumneavoastră.