Digital twins can represent processes, machinery, workflows, or entire warehouses

IoT industrial (IIoT) în lanțul de aprovizionare

15 Dec 2022

IoT (Internet of Things) este deja o realitate pentru mai multe companii de pionierat. IoT industrial(IIoT) cuprinde rețeaua de obiecte fizice care utilizează senzori și software pentru a se conecta la web și a partaja date, ceea ce le face dispozitive inteligente.

De fapt, evoluția acestei tehnologii este programată să crească vertiginos în următorii ani: un studiu al firmei de consultanță Grand View Research stabilește investiția IIoT la 949 de miliarde de dolari până în 2025.

În această postare, vom explica conceptul IoT aplicat în industrie, avantajele sale pentru companii și, în particular, tendințele care vor avea cel mai mare impact asupra Logistics 4.0.

Ce este IIoT?

IIoT va fi următoarea mare revoluție în afaceri. Această tehnologie, care va permite diferitelor obiecte să se conecteze între ele și să partajeze date, include setul de dispozitive care funcționează prin internet și alte platforme analitice în vederea prelucrării datelor colectate de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.

Spre deosebire de IoT generic, care se concentrează mai mult pe beneficiile consumatorilor, IIoT facilitează interconectarea mașinilor și dispozitivelor în procedurile logistice și industriale, cu scopul de a îmbunătăți eficiența și performanța proceselor.

Cu o cifră de afaceri globală de peste 14 trilioane de dolari până în 2030, conform unui studiu al firmei de consultanță Accenture, IIoT, împreună cu dezvoltarea Industry 4.0, va permite companiilor să facă următoarele:

  • Să detecteze mai ușor ineficiențele și să reducă erorile cât mai mult posibil.
  • Să maximizeze eficiența în procesele industriale ale companiei.
  • Să reducă costurile de logistică, ce înseamnă atât timp cât și bani.

Aplicații IIoT

Consorțiul de internet industrial (IIC), organism alcătuit din peste 200 de companii dedicate promovării utilizării IoT în domeniul industrial, evidențiază cele mai răspândite 15 moduri în care va fi folosită această tehnologie:

  • Aplicații inteligente de depozitare.
  • Întreținere predictivă și de la distanță a utilajelor.
  • Control al încărcăturilor, mărfurilor și transportului.
  • Logistică conectată.
  • Măsurare inteligentă a fiecărui proces logistic.
  • Aplicații pentru orașe inteligente.
  • Control inteligent al agriculturii și al animalelor.
  • Sisteme de siguranță industrială.
  • Optimizare a consumului de energie.
  • Încălzire industrială, ventilație și aer condiționat.
  • Monitorizare a echipamentelor de fabricație.
  • Urmărire a activelor și logistică inteligentă.
  • Monitorizare a ozonului, gazului și temperaturii în medii industriale.
  • Securitate și sănătate pentru lucrători.
  • Management al performanței activelor din depozit.

Pe scurt, potrivit ICC, IIoT va crește eficiența instalațiilor de depozitare prin monitorizarea proceselor. În plus, se va îmbunătăți siguranța în operațiunile din depozit, în special în procesele mai complexe sau cele care ar putea prezenta un risc atât pentru mărfuri, cât și pentru operatori.

Diferențele dintre IIoT și Industry 4.0

Termenii IIoT și Industry 4.0 sunt adesea confundați. Deși cei doi merg mână în mână când vine vorba de creșterea competitivității globale a companiilor, ei reprezintă idei diferite:

Industry 4.0 IIoT
Digitalizare Big data și analiză
Automatizare Dispozitive interconectate
Materiale noi Întreținere predictivă
Tehnici de îmbunătățire a proceselor Siguranță industrială

Adică, tehnologia IIoT este una dintre multiplele soluții la provocările prezentate de Industry 4.0: cuprinde schimbul de date și informații între toate dispozitivele incorporate în depozit. În contrast, Industry 4.0 definește noua paradigmă și noile provocări cu care se confruntă întreprinderile: îmbunătățirea proceselor, automatizarea și digitalizarea pentru a rămâne competitive într-un mediu atât de complex.

Beneficiile IIoT

Introducerea IoT în industrie va oferi sectorului o serie de avantaje pentru atingerea scopului oricărui proces logistic: de a maximiza profitabilitatea reducând în același timp costurile de operare. Beneficiile sale multiple pentru industrie includ:

  • Creșterea eficienței depozitului și a rotației mărfurilor: interconectarea dintre oameni și mașini va facilita optimizarea fiecărui proces logistic.
  • Întreținerea predictivă a utilajelor: mașinile vor avea senzori care, fără intervenție umană, vor avertiza operatorii de riscul apariției defecțiunilor înainte ca acestea să apară. Datorită acestei caracteristici, productivitatea fiecărei operațiuni se va îmbunătăți.
  • Noi oportunități de afaceri: monitorizarea fiecărei date produse de companie va face posibilă anticiparea noilor tendințe ale pieței și prevederea segmentului de afaceri care ar putea fi cel mai util pentru companie.
  • Eficiență energetică îmbunătățită: încorporarea IIoT va schimba modelul de eficiență energetică, deoarece depozitele vor fi dotate cu senzori care vor ajuta la optimizarea consumului de energie.
  • Siguranță industrială: conectivitatea este considerată cel mai bun aliat al siguranței în instalațiile de depozitare. Procesele care implică elemente IIoT vor fi echipate cu senzori și monitoare pentru a preveni orice accident care ar putea avea loc în instalație.
Un studiu al Gartner indică faptul că 85% dintre companii vor fi introdus automatizarea în depozitele lor până în 2022
Un studiu al Gartner indică faptul că 85% dintre companii vor fi introdus automatizarea în depozitele lor până în 2022

IIoT: prezent și viitor

IIoT va fi o piatră de hotar revoluționară pentru toate aspectele lanțului de aprovizionare: de la transport și depozitare până la operațiuni mai complexe, cum ar fi controlul calității.

Cu toate acestea, instalațiile mai inovatoare încorporează deja tehnologii care depind direct de interconectarea și schimbul de informații între mașini. De exemplu, utilizarea gemenilor digitali este o realitate pentru afacerile cu depozite Industry 4.0. Este deja posibil să se creeze replici de înaltă precizie ale unei instalații și ale fluxurilor de lucru ale acesteia, ceea ce înseamnă că modificările și îmbunătățirile pot fi simulate digital, fără a modifica structura efectivă a depozitului.

Și mai sunt: automatizarea depozitului (compania de consultanță Gartner calculează că 85% dintre companii vor folosi automatizarea în instalațiile lor până în 2022), etichetele inteligente (prin tehnologia NFC) pentru creșterea eficienței în picking și îmbunătățirea predictivă a sistemelor de management al depozitelor, printre alte progrese, sunt în curs de implementare la scară largă.

Pe scurt, IIoT va oferi o gamă largă de opțiuni de îmbunătățire în toate operațiunile, în special în cele care, astăzi, par încă deosebit de complexe și necesită cel mai mare număr de resurse, cum ar fi pregătirea comenzilor și livrarea pe ultimul kilometru/ultima milă.