Tipuri de inventar în logistică: clasificare și aplicații
Există diferite tipuri de inventar în logistică și pot fi clasificate în funcție de diferite variabile, cum ar fi frecvența cu care sunt efectuate sau SKU-urile incluse în fiecare numărare.
Deci, care este scopul inventarierii? Datorită controlului inventarului, este posibil să se detecteze erori și probleme de logistică, de exemplu, greșeli de etichetare, dezechilibre în numărul de SKU-uri și erori de colectare, printre altele.
Dar care sunt diferitele tipuri de inventar și cum le putem clasifica? Care tipuri de inventar vor satisface cel mai bine fiecare nevoie și scenariu? Detaliem totul în această postare, analizând diferite tipuri de inventar în funcție de perioada fiscală, tipul de produs și funcție.
Inventar pe perioada fiscală
Aceste inventare se referă la momentul la care sunt efectuate, în raport cu anul fiscal al companiei:
- Inventarul inițial: efectuat la începutul perioadei considerate și înainte de a cumpăra stocuri suplimentare sau de a efectua o vânzare.
- Inventar final: efectuat la sfârșitul anului fiscal sau la sfârșitul fiecărui an pentru a cunoaște resursele și/sau mărfurile obținute în urma efectuării tuturor operațiunilor comerciale.
Inventarul final al unui exercițiu financiar determină inventarul inițial al perioadei fiscale următoare.
Inventar după frecvență
Ținând cont de regularitatea cu care se realizează, putem identifica 4 tipuri de inventar:
- Inventar anual: efectuat o dată pe an pentru confirmarea rezultatelor în evidențele contabile.
- Inventar periodic: efectuat de mai multe ori pe an la intervale prestabilite, constă în numărarea tuturor SKU-urilor stocate.
- Numărarea ciclurilor (sau inventarul ciclic): bazat pe efectuarea de numărări regulate de cicluri, repartizate pe tot parcursul anului, a diferitelor grupuri de SKU-uri. Spre deosebire de inventarierea periodică, această varietate prioritizează numărarea anumitor SKU-uri față de altele (în funcție de valoarea lor, rotație, data de expirare etc.).
- Inventar perpetuu (cunoscut și ca inventar în timp real): actualizat continuu, acesta înregistrează intrarea și ieșirea fiecărui articol, reflectând stocul real disponibil în timp real. Este tipul de inventar care promovează Logistics 4.0, cu gestionarea digitală a informațiilor printr-un sistem de management al depozitelor (WMS) și implementarea sistemelor automate de depozitare și recuperare (AS/RS).
Fiecare companie va determina frecvența cu care își efectuează inventarul în funcție de nevoile și resursele sale.
Inventar pe tip de produs
Inventarul poate fi, de asemenea, în funcție de tipul de produs depozitat. Astfel, putem distinge între:
- Inventar de materii prime: determină stocul disponibil de materii prime utilizate la fabricarea produsului final.
- Inventarul de consumabile din fabrică: înregistrează toate materialele folosite în procesul de producție care, datorită naturii lor, nu pot fi cuantificate cu precizie (de exemplu, piulițe și șuruburi sau vopsea).
- Inventarul produselor din procesul de fabricație: include semifabricate, adică cele care se află încă în procesul de producție.
- Inventar de produse finite: ține cont de produsele deja finite disponibile pentru cumpărare.
- Inventarul mărfurilor: face un inventar al mărfurilor achiziționate pentru a fi ulterior vândute, fără a le aduce modificări.
După cum putem observa, tipul de produs va condiționa alegerea sistemului de depozitare de modul în care se desfășoară fiecare operațiune, inclusiv de tipul de inventariere efectuat.
Inventar după funcție
Anumite tipuri de inventar pot fi clasificate în conformitate cu funcția care le este atribuită. În acest sens, putem distinge între:
- Inventar în tranzit: cuantifică produsele și materialele aflate în drum spre depozit sau care au fost comandate de la furnizori. Uneori, în situațiile în care fluxurile de mărfuri sunt lente, produsele trebuie deplasate pe distanțe lungi, sau mărfurile trebuie să treacă prin diverse verigi din lanțul de aprovizionare, stocul în tranzit poate depăși stocul depozitat.
- Stoc de siguranță (sau stoc de rezervă): înregistrează produsele și materiile prime pe care compania le are la îndemână pentru a atenua orice probleme în procesul de producție, întârzierile furnizorilor sau creșterile neașteptate ale cererii. Acest inventar este stocul de siguranță al companiei, al cărui scop este evitarea epuizării stocurilor.
- Inventar sezonier: ține cont de SKU-urile depozitate pentru a satisface cererile viitoare care sunt complet previzibile și de obicei sezoniere. Această predictibilitate este ceea ce-l diferențiază pe acesta de inventarul stocurilor de siguranță, care vizează acoperirea evenimentelor neașteptate.
- Inventar de decuplare: folosit pentru a separa stocul necesar pentru două procese de fabricație cu rate de producție diferite. Astfel, fiecare proces funcționează independent și cu o anumită cantitate de mărfuri.
Fiecare tip de inventar îndeplinește o funcție specifică satisfăcând în același timp o anumită nevoie logistică, de exemplu, de a aproviziona producția, de a primi bunuri de la furnizori sau de a face față unei creșteri a cererii.
Alte tipuri de inventar
Există mai multe alte tipuri de inventar de luat în considerare:
- Inventarul stocurilor regulate sau ciclice: înregistrează SKU-urile necesare pentru a satisface cererea în timpul aprovizionării.
- Inventarul stocurilor greu vandabile: acoperă SKU-uri care, din anumite motive (expirare, deteriorare, spargere etc.), nu pot fi vândute. Acest tip de inventar duce întotdeauna la pierderi.
- Inventar disponibil: include produse care sunt disponibile atunci când este necesar, fie pentru a realiza o vânzare, fie pentru aprovizionare în producție.
- Inventar pe fluxul tehnologic: cuprinde SKU-uri pe cale să intre pe linia de producție.
- Inventar de carantină: reflectă SKU-uri care trebuie depozitate o anumită perioadă de timp înainte de a putea fi utilizate.
- Inventar fizic: constă în numărarea manuală una câte una a SKU-urilor de înregistrat.
În afară de diferitele tipuri de opțiuni de inventar disponibile, este important să se țină cont de natura companiei și de modelul de afaceri.
Ce tip de inventar ar trebui să folosesc?
Aplicarea unui tip de inventar față de altul va depinde de nevoile companiei dumneavoastră și de resursele de care dispune pentru a-l realiza.
Prin urmare, înainte de a decide ce tip de inventariere să se efectueze, este esențial să se analizeze o serie de aspecte, cum ar fi obiectivul inventarierii, tipul de SKU-uri stocate, activitatea de afaceri și dinamica specifică a operațiunilor sale.
Într-un depozit cu puține SKU-uri și fluxuri de mișcare foarte reduse, de exemplu, ar fi probabil suficient să se efectueze inventare periodice destul de regulate. Pe de altă parte, într-o unitate cu multe SKU-uri și activitate zilnică intensă, cel mai bine ar fi să implementați inventarul perpetuu pentru a preveni erorile care afectează operațiunile zilnice.
Optimizarea eficienței: un obiectiv comun pentru toate tipurile de inventar
În concluzie, există diferite tipuri de inventar, în funcție de scop, frecvență, tip de produs și așa mai departe. Cu toate acestea, toate au un scop final în minte: optimizarea depozitării și gestionării stocurilor pentru a asigura cel mai bun serviciu posibil. Din acest motiv, principala provocare logistică pentru orice companie este alegerea tipului de inventar care va maximiza eficacitatea.
În acest sens, și în ciuda multiplelor nevoi logistice existente, automatizarea constituie un real avantaj logistic. Nu numai că mărește controlul și acuratețea, dar și optimizează timpul necesar pentru finalizarea inventarului. Desfăşurarea unui sistem de management al depozitului precum Easy WMS garantează automatizarea diferitelor tipuri de inventar, făcând procesul rapid și eficient.
Asigurați-vă că țineți legătura. Unul dintre consultanții noștri experți vă va arăta cum Easy WMS vă poate ajuta să automatizați gestionarea stocurilor, sporind eficiența acestuia pentru a vă stimula afacerea.