Tipuri de sisteme automate de depozitare și recuperare: caracteristici și avantaje
În zilele noastre există diverse tipuri de sisteme automate de depozitare și recuperare (AS/RS) concepute special pentru a satisface orice nevoie de logistică și pentru a simplifica procesele de depozitare, pregătire a comenzilor și expediere a mărfurilor.
Sistemele automate de depozitare și recuperare au devenit un element strategic în lanțul de aprovizionare și, astfel, pentru crearea de valoare în companii. În fața unei piețe extrem de competitive și cu timpi de livrare din ce în ce mai strânși, companiile apelează la automatizare ca o formulă pentru creșterea productivității și furnizarea de servicii mai agile și mai eficiente.
În această postare, examinăm cele mai comune tipuri de sisteme automate de depozitare și recuperare de pe piață și caracteristicile, beneficiile și aplicațiile lor specifice.
AS/RS definit
Sistemele automate de depozitare și recuperare (AS/RS) cuprind mașini și sisteme automatizate implementate în instalații logistice pentru a efectua operațiuni precum primire de mărfuri, depozitare, procesarea comenzilor, și expedierea mărfurilor într-un mod sigur, agil.
AS/RS constau din rafturi care depozitează produsele și echipamente automate de manipulare: în primul rând macarale de deservire a rafturilor pentru paleți, însărcinate cu depozitarea și extragerea sarcinilor unitare pe și din rafturi și benzi transportoare care conectează intrările și ieșirile cu fiecare culoar de rafturi.
În plus, cu orice tip de sistem automat de depozitare și recuperare, fie pentru paleți, fie pentru cutii, este vital să aveți un sistem de management al depozitelor (WMS) care gestionează și orchestrează toate operațiunile. Acest software planifică mișcările și organizează mărfurile într-o manieră logică, cu scopul de a crește volumul de activitate.
Tipuri de sisteme automate de depozitare și recuperare
Automatizarea mișcărilor de mărfuri este un factor decisiv pentru multe unități, în special pentru cele care mută un volum mare de produse sau care trebuie să aprovizioneze continuu zonele de producție sau de colectare.
Mai jos, vom examina diferitele tipuri de sisteme automate de depozitare și recuperare de pe piață pe baza a opt criterii:
AS/RS, prin construcția clădirii
AS/RS poate fi instalat într-un depozit tradițional sau poate constitui parte din structura clădirii în sine, ca în cazul clădirilor autoportante (clad-rack):
Un depozit standard echipat cu AS/RS este o clădire care are, în general, o înălțime de 40 până la 50 de picioare (12 - 15 m). Fie că sunt structuri nou construite sau existente, aceste clădiri găzduiesc rafturi special calculate pentru a suporta solicitarea macaralelor de deservire a rafturilor pentru paleți. Pe partea superioară a culoarului de depozitare sunt instalate structuri suplimentare pentru a asigura șina de ghidare superioară a macaralelor de deservire a rafturilor pentru paleți.
Clădirile autoportante, pe de altă parte, sunt compuse din rafturile în sine, de care sunt atașate acoperișul și împrejmuirile laterale. Atunci când se construiesc, trebuie luată în considerare o serie de factori, cum ar fi greutatea mărfurilor, stresul cauzat de echipamentul de manipulare, viteza vântului și coeficientul seismic corespunzător locației structurii. Depozitele autoportante sunt mai înalte decât instalațiile convenționale (pot avea o înălțime de peste 131 de picioare/40 m). Înălțimea acestora este limitată doar de legile naționale și de înălțimea de ridicare a stivuitoarelor și a macaralelor de deservire a rafturilor pentru paleți.
AS/RS, după tipul mărfurilor
Sistemele automate de depozitare și recuperare pot fi utilizate pentru orice tip de produs (de la anvelope la profile), deși cele mai frecvente sunt paleți și cutii.
Paleții sunt cea mai tipică unitate de încărcare în sectorul industrial, deoarece sunt folosiți pentru a muta tot felul de articole. AS/RS pentru paleți constau din rafturi dimensionate pentru a găzdui produse paletizate și mai multe tipuri de macarale de deservire a rafturilor pentru paleți pentru operațiuni de intrare, depozitare și ieșire.
AS/RS pentru cutii au caracteristici similare cu cele folosite la paleți dar sunt special concepute pentru a facilita gestionarea acestor tipuri de unități. Rafturile au o înălțime reglabilă de la 6,5 la 50 de picioare (2 - 15 m). Coridoarele sunt relativ înguste, iar separarea dintre niveluri este esențială, dar cât mai mică posibil pentru a permite furcilor macaralelor miniload de deservire a rafturilor pentru paleți să intre. Acest lucru are ca rezultat o capacitate mare de depozitare într-un spațiu mic.
AS/RS, după densitatea de stocare
În funcție de numărul de produse care trebuie stocate, numărul de SKU-uri și spațiul disponibil, sunt implementate două soluții: AS/RS cu acces direct sau cu sisteme de depozitare compacte.
AS/RS cu rafturi care oferă acces direct sunt de obicei implementate în companii care gestionează mai multe SKU-uri cu câțiva paleți fiecare. Această soluție are două opțiuni:
- .Adâncime simplă. Macaraua de deservire a rafturilor pentru paleți accesează direct fiecare dintre paleții de pe culoarul în care operează.
- Adâncime dublă. Doi paleți sunt plasați în fiecare locație, unul în spatele celuilalt. Pentru a ajunge la cei din a doua poziție, paleții din prima poziție trebuie mutați. Capacitatea de depozitare este mai mare în comparație cu rafturile cu o adâncime simplă și sunt utilizate mai puține macarale.
AS/RS cu sisteme de depozitare compacte, capabile să plaseze paleți în canale de până la 131 de picioare (40 m) adâncime, crește considerabil capacitatea de depozitare în raport cu AS/RS, cu rafturi care oferă acces direct, deoarece reduc numărul de culoare la minim. Acest tip de sistem de depozitare de mare densitate este recomandat pentru companiile care gestionează puține SKU-uri cu mulți paleți per SKU. Sunt ideale pentru produse de consum în masă sau ca stoc-tampon.
AS/RS, pe tip navetă pentru paleți (Palet Shuttle)
În gama de sisteme de depozitare compacte, naveta automată pentru paleți asigură un volum mai mare de depozitare și valorificarea spațiului. Este adesea folosită în instalații cu o rotație mare a produselor și unde spațiul disponibil trebuie maximizat. Navetele motorizate pot fi mutate în canalele de stocare corespunzătoare în două moduri:
- Cu macarale de deservire a rafturilor pentru paleți. Macaraua de deservire a rafturilor pentru paleți transportă paleții către orice canal de depozitare. Odată ajunsă acolo, o navetă motorizată le mută în interiorul canalului.
- Cu cărucioare de transfer. O structură este instalată pentru a servi drept pasarelă, permițând unui cărucior de transfer să funcționeze la fiecare nivel. În acest fel, numărul de mișcări sau cicluri/oră este înmulțit cu numărul de niveluri din depozit.
AS/RS, după gradul de automatizare
Sunt diferite niveluri de automatizare, când vine vorba de sisteme AS/RS, de la niveluri scăzute până la operațiuni complet automatizate. Să aruncăm o privire asupra gradelor de automatizare în instalațiile logistice:
- Depozit semi-automat. Acesta ar fi cazul navetei de paleți (Pallet Shuttle) semi-automatizate. O navetă motorizată deplasează mărfurile în canalele de depozitare într-un mod complet independent, deși este nevoie de un operator care să depună sau să extragă sarcina unitară în fiecare locație și să plaseze naveta într-un alt canal atunci când este necesar.
- Automatizarea procesului decizional. Depozitele găzduiesc operațiuni din ce în ce mai complexe. Instalarea unui sistem de management al depozitelor (WMS) precum Easy WMS de la Mecalux ajută la supravegherea și optimizarea proceselor, spunând operatorilor ce pași trebuie să urmeze. De asemenea, dispozitivele de colectare vocală (voice picking) și pick-to-light pot fi implementate pentru a stimula alegerea.
- Depozit complet automatizat. Acestea cuprind instalații care au delegat transportul și depozitarea mărfurilor lor unor sisteme de manipulare de înaltă tehnologie. Automatizarea depozitelor poate fi completă (macarale de de deservire a rafturilor pentru paleți și transportoare care guvernează toate mișcările mărfurilor) sau mixtă (unele produse sunt depozitate în sisteme automate de stocare și recuperare, dar nu neapărat toate).
AS/RS, după tipul de robot
Diferența dintre instalațiile tradiționale și depozitele automate este că acestea din urmă sunt dotate cu echipamente de manipulare automată, însărcinate cu gestionarea mărfurilor cu intervenția minimă a operatorului.
Robotica de depozit încorporează trei tipuri de mașini cu următoarele funcții:
- Manipularea mărfurilor. Macaralele de deservire a rafturilor pentru paleți și navetele pentru paleți plasează și scot mărfurile în/din locațiile lor corespunzătoare.
- Transport. Transportoarele, monoșinele electrificate și vehiculele cu ghidare automată (AGV) transportă mărfurile dintr-un punct în altul (fie în interiorul aceleiași clădiri, fie prin conectarea depozitului cu zonele de producție).
- Pregătirea comenzii. Roboții antropomorfi sau roboții auxiliari (coboți) efectuează automat întregul proces de colectare și ajută operatorii să-și îndeplinească sarcinile mai rapid și mai precis.
AS/RS, după numărul de stivuitoare pe culoar
Având o singură macara de deservire a rafturilor pentru paleți care funcționează pe fiecare culoar — indiferent dacă rafturile sunt cu adâncime simplă sau dublă — înseamnă realizarea unui număr mai mare de cicluri, chiar dacă necesită o investiție inițială mai mare.
Atunci când rotația produselor nu este foarte mare, dar volumul de depozitare este, este posibil să existe una sau mai multe macarale de deservire a rafturilor pentru paleți care funcționează pe mai mult de un culoar. Acest lucru necesită un sistem care mută macaraua de deservire a rafturilor pentru paleți de pe un culoar pe altul prin:
- Șine curbe. Acționare mecanică care manevrează macaraua de deservire a rafturilor pentru paleți de pe un culoar pe altul.
- Pod de transfer. Macaraua de deservire a rafturilor pentru paleți este așezată pe o platformă care o deplasează de pe un culoar pe altul.
AS/RS, după temperatura de funcționare
Sistemele automate de depozitare și preluare, atât pentru paleți cât și pentru cutii, pot funcționa la temperaturi ambientale sau controlate. De fapt, depozitele frigorifice și AS/RS sunt combinația perfectă din diverse motive, deoarece:
- Protejează oamenii să lucreze în medii extreme.
- Minimizează pierderile de aer rece, economisind astfel energie.
- Exploatează la maximum întreaga suprafață.
- Controlează stocul disponibil în orice moment, datorită WMS-ului.
Depozitele frigorifice automatizate de obicei implementează sisteme de depozitare care valorifică spațiul și facilitează intrările și ieșirile de mărfuri. Prin urmare, rafturi cu adâncime dublă sunt adesea instalate datorită echilibrului bun pe care îl realizează între capacitatea de depozitare, debitul mașinii (numărul de cicluri) și distribuția adecvată a aerului între paleți.
Automatizarea, cheia productivității
Tehnologia AS/RS este soluția ideală pentru a asigura mișcări fluide, sigure și agile ale mărfurilor. În plus, elimină erorile, valorifică toată suprafața disponibilă și controlează inventarul în timp real.
Pe piață există diverse tipuri de sisteme automate de depozitare și recuperare, cu caracteristici și caracteristici diverse. Alegerea opțiunii potrivite pentru fiecare instalație va depinde de factori precum produsul care trebuie manipulat, spațiul disponibil, numărul de SKU-uri de gestionat și fluxurile necesare.
La Mecalux, suntem experți în instalarea și punerea în funcțiune a depozitelor cu tehnologie AS/RS. Asigurați-vă că țineți legătura. Vă vom ajuta să găsiți cea mai bună soluție pentru nevoile dvs. de logistică și vă vom arăta cum echipamentele de manipulare automată vă vor stimula lanțul de aprovizionare.